Odp: Opony zimowe - jakie...?
Co prawda w domu nie ma już żadnego Forda (na razie), ale mam auto z oponami 205/55R16. Jest to audi A4 Avant Quattro i założone ma nowe opony Continental ContiWinterContact TS 850. No i moje wrażenia jak dopadłem do tego auta w ciężkich warunkach zimowych są mieszane. Może napęd się sprawdza, trakcja na zakrętach też (mocy ma wystarczająco), ale hamowanie jakoś tak mnie zawiodło. Nie wiem czy ma za czułe hamulce, czy to wina kraju produkcji opon. Opony wypadły w testach na pierwszym miejscu, a mnie skusiła cena i kupiłem mamie opony produkcji made in Romania (Rumunia). I chyba wg mnie tu jest pies pogrzebany, bo auto ma systemy, ma napęd, ceramiczne klocki i porządne tarcze a od razu włącza się ABS, droga hamowania nie jest taka jaką miałem w Mondeo na GY UG Performance 2 (made in Germany). Osobiście mam SUVa i w nim założone nowe Dunlop WinterSport3D made in Germany. Po 5 minutach ten sam przejazd powtórzyłem moją Grand Vitarą II i wydaje mi się, że ona lepiej hamuje, ale być może to też kwestia szerszych opon.
Tak więc podsumowując mam odczucie, że kraj produkcji opony ma znaczenie w jej jakości i trzymaniu parametrów...
|