View Single Post
Stary 05-02-2014, 23:05   #1
Pedrozo
ford::beginner

Imię: Piotrek
Model: Focus
Silnik: 1.6 ti-vct 115 km
Rocznik: 2005
Domyślnie Brak mocy, zawyżone spalanie, wariujący prędkościomierz

Czołem,

po raz kolejny Fiesta wywinęła mi numer i zarówno ja, jak i mechanicy, przez których przeszło moje auto nie są w stanie znaleźć rozwiązania problemu.

O co chodzi:

Auto chodziło bez zarzutu do momentu wyjazdu z garażu podziemnego. Przy wyjeździe, podrzuciło przód i od tego zdarzenia auto momentalnie straciło moc a przy okazji wyszło zawyżone spalanie. Byłem z samochodem u "swojego" mechaniora, który do tej pory opiekował się autem i stwierdził, że nie ma pojęcia o co chodzi.

Przy okazji wyszła kolejna usterka, czyli szalejący prędkościomierz i resetujący się licznik kilometrów (zamiast liczb na liczniku robią się "kreseczki"). Usterka wystąpiła po przelutowywaniu impulsatora (gałka włącz/wyłącz/głośność) w radiu. Było lekkie spięcie i od tego momentu prędkościomierz wariuje, ale co ciekawe tylko przy szarpanej jeździe po mieście. Na trasie wszystko jest git.

Po podłączeniu do kompa wyrzuca następujące błędy:

U2200-63-IC
U2197-63-IC
PO 266-70
PO 272-70
PO 269-70
PO 263-70
PO 501-70
Po 571-70

Auto obecnie stoi w kolejnym warsztacie, w którym przeglądnięta została cała instalacja elektryczna i stwierdzono, że tam nic się nie dzieje, bo instalacja jest ok.

Najnowsza teza mówi, że do wymiany są wtryski, ponieważ one powodują spięcie i robią cały gnój.

Piszę, bo może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i znalazł rozwiązanie, które nie wiąże się z wymianą 4 wtrystkiwaczy.

Zasłyszane w internecie tezy:

1. Sprawdzić akumulator, bo jak jest słaby mogą być podobne objawy (ciężko mi uwierzyć, żeby aku miał coś do rzeczy, ale jak to mówią, tonący...)
2. Bezpieczniki posprawdzać, bo coś się mogła powalić po zwarciu z radia.

Jak ktoś ma jakieś pomysły to zapraszam!

Pozdro,
Pedro
Pedrozo jest offline   Odpowiedź z Cytatem