Odp: Montaż dodatkowego oświetlenia dla pasażerów z tyłu.
Witam,
ja poszedłem o krok dalej. Otóż z racji tego że mam trójkę dzieci i juz drugi mój samochód mondeo mk2 ( wcześniej było mondeo mk1) zauważyłem brak oświetlenia dla tylnej kanapy i tym samym brak oświetlenia dla dzieci lub dla pasażera. I zamontowałem światła ledowe w słupkach bocznych tylnych drzwi. W tym co opisujecie Panowie po zamontowaniu dodatkowej lampki macie możliwość po otwarciu którychkolwiek drzwi jej zapalenie i zgaśnięcie tylko na czas ich otwarcia lub po ich zamknięciu zapalenie jej przez dziecko lub osobę dorosłą siedzącą z tyłu. Na pewno w czasie jazdy jest trudno podświetlić sobie lampkę jak np: dzieci się kłócą lub sprawdzić czy śpią bo trzeba się wychylić lub prosić żonę o sprawdzenie lub zapalenie ośw. I tu mój tak zwany KROK DALEJ. Żeby zapalić sobie w czasie jazdy tę lampkę przy zamkniętych drzwiach musiałem zrobić i zamontować dodatkowy przełącznik np: pod radiem typu I, 0, II czyli na jednym klawiszu jest włącz ,
wyłącz , włącz. i podświetliłem go diodą zieloną podłączoną pod oświetlenie samochodowe. teraz jadąc w nocy z trójką moich maluchów mam mozliwość w czasie jazdy włączenie sobie tylnych lampek ledowych i sprawdzenie np: czy wszystko jest ok. z dziećmi, a także jak w czasie postoju otworze którekolwiek drzwi to zapalają mi się światełka. To tyle , cieszę się,że mogłem się z wami podzielic tym doświadczeniem bo brak oświetlenia w mondeo jest dla mnie zmorą.Pewnie swoją rękę położył księgowy z FORDA. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez MaCIEJ K. ; 09-02-2014 o 16:37
|