Temat: [S-MAX 2006-2015] Sterownik świec żarowych
View Single Post
Stary 09-02-2014, 12:32   #5
lucas4891
ford::professional

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Sterownik swiec zarowych

Masz racje. Dzisiaj jeszcze raz sprawdzalem. Jest sterowanie przekaznika R4. Podmienilem bezpiecznik z wentylatora z tym od swiec 60A zalozylem przekaznik i juz ten blad sie nie wyswietla P0380, ale silnik nie pali. Wyszedl mi blad P0113-00. Wczesniej myslalem, ze to normalne bo krecilem rozrusznikem bez przeplywki. Ale teraz wszystko podpialem i dalej wywala ten blad mimo, ze go kasowalem wiele razy. Jeszcze mi powywalalo inne i teraz musze jeszcze sprawdzic co to jest zanim zaczne sie rozpisywac sie o nich. W dodatku odpialem kostki od PCM i sprawdzalem kable od wtyczek: czujnika walka rozrzadu, walu korbowego, wtryskiwaczy, zaworu pompy wtryskowej, przeplywki, zaworu EGR, i te trzy ustrojstwa przy przepustnicy wylaczajacej silnik. W dodatku ta przepustnica byla otwarta i sie nie blokuje czyli OK. Kable tez sa OK a myslalem, ze kturys sie uszkodzil jak grzebalem przy nich. Co ciekawe jak odpialem wtyczke od czujnika walka rozrzadu to zadnego bledu nie ma a probowalem odpalic. Podmienialem z innym czujnikiem i bez efektu.Po odpieciu czujnika walu korbowego wywala blad.Juz mi brak koncepcji. Nie wiem czy immobileiser sie zalaczyl czy jak, ale nie ma zdnej informacji o tym. Z reszta nawet nie wiem czy go mam. Krece rozrusznikiem, czasami tak jakby zalapywal ale tylko na sekunde i koniec nie gada. Co prawda nie mam gwarancji, ze te czujniki daja odpowiednie papametry. Jak probuje odpalic to pompa daje cisnienie. Czujnik pokazuje okolo 35000-39000 kPa na szynie. Co ciekawe podaje wskazania temp. dwuch czujnikow w szynie jeden daje wartosc 6°C to normalne, ale drugi -27°C ??? Rece opadaja.

Ostatnio edytowane przez lucas4891 ; 09-02-2014 o 12:49
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem