Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy
Mała analiza firmwara 5.3SOP.
W firmware zaszyta jest tylna furtka wylaczajaca weryfikacje czy płyta jest oryginalna
Informacja ta zaszyta jest w pliku system.elf (odwoluje sie do /dev/ffs/DSDSE.cfg - zawiera wpis: IsCopyProtectionDisabled, obok zaraz: bCopyProtectionCheck).
Zauważyłem ze pendrive odwołuje się do /dev/usb_dnl
Podczas aktualizacji na 99% nie jest weryfikowana suma kontrolna pliku: ffsnand.bat (przynajmniej w wersji dla Nx DVD).
Po analizie system.elf udało mi sie też znaleść informacje ze z pliku bat można wykonac kopie pliku opcją copy <soruce> <dest>
Programiści w wersji 5.3 zostawili tak ze odnośnik do jakiegoś pliku: /scrpt_xx.bat z opisem RunAllBatches . podejrzewam ze plik ten musi sie znaleść w głównym katalogu z firmware i umożliwia realizacje jakis skryptów dedykowanych dla programisty.
Orientujecie sie może czy w wersji NX DVD idzie robic update softu z pendrive? - probowałem zrobić ale jakoś mi nie łapał updatu a że mam netboka bez napędu CD/DVD to mam utrudnienie w kwestii testowania owych skryptów czy zadziałają jakies modyfikacje w programie.
|