odnośnie dołożenia instalacji do czujnika otwarcia maski, u mnie takiej instalacji wogóle nie było i sam ją sobie musiałem zrobić, w Gemie za to odpowiada złącze C95 a za czujnik maski styk nr. 29 drugi styk to oczywiście masa, oczywiście jak to prowizorka miała być na chwilę ale jak na razie jest do teraz
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
od Tedi_k dostałem schemat instalacji elektrycznej i zacząłem działać
ja mam GEM jak na pierwszym zdjęciu, w czerwonym kółku jest zielona kostka a w niej styk nr. 29 (u mnie był bez kabla) w niego trzeba się wpiąć (jeśli nie macie w 29 żadnego kabelka) aby zrobić instalację do czujki alarmu maski
na drugim i trzecim zdjęciu jest kostka z dołożonym przewodem (żółty grubszy przewód),
w kostce jest to rząd od strony drzwi pasażera i czwarty od fotela pasażera
przewód żółty doprowadziłem do komory silnika, obok istniejącej wiązki elektrycznej przy prawym kielichu
ostatnie zdjęcia to już "czujnik" zamontowany do śruby kielicha, oraz czarny przewód z masą
pamiętajcie że czujnik musi po naciśnięciu zwierać oba styki
załączam również zdjęcie oznaczeń kostki w gemie
jak również zdjęcie innego gem-a niż mój gdzie analogicznie też powinna odpowiadać za to samo ta sama kostka C95/29
pozdrawiam, jeśli będą jakieś pytania spróbuje na nie odpowiedzieć