Szarpanie przy obrotach dochodzących 2 tysięcy, nierówna praca silnika
Witam.
Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem szarpania przy niskich obrotach w moim aucie - Focus Mk1 FL 1.8 TDCi. Do tego wszystkiego jeszcze silnik dziwnie pracuje, strasznie nierówno. Z początku myślałem, że to wina filtra paliwa i zaleciłem zmianę przy wymianie uszczelki pod głowicą. Jeszcze wcześniej rozkodował mi się jeden wtrysk ale udało mi się go zaprogramować na nowo.
Niestety po odebraniu auta od mechanika problem się nasilił. Dodatkowo zostałem uświadomiony, że wtryski są już w słabej kondycji i będą miały tendencje do rozkodowania. Co dziwne nie wyskakuje żaden komunikat o błędzie, według komputera jest wszystko okej. Poza tym to szarpanie czasem jest a czasem go nie ma z przewagą na JEST. Byłem u jednego diagnosty w Bugaju (woj. świętokrzyskie) i według komputera jeden podaje zbyt dużą dawkę w porównaniu z innymi. Poza tym dowiedziałem się, że ktoś prawdopodobnie grzebał przy sterowniku bo nie mógł się połączyć przez serwisowy program. Zdeterminowany oddałem dzisiaj auto do sprawdzenia wtrysków i oczywiście Pan mechanik powiedział, że konieczna jest regeneracja. Pominę fakt, że umawialiśmy się na 120 zł a ostatecznie zażądał ode mnie 230 zł...
Chcę się pogodzić z tą wiadomością ale może wy w jakiś sposób spotkaliście się z czymś podobnym i udało wam się poprawić kondycję wtrysków ewentualnie zmniejszyć owy problem. Poniżej zamieszczam wam zeskanowany raport z testu. Proszę o wszelkie opinie, porady, wskazówki na poprawne zdiagnozowanie problemu bądź pomoc w uświadomieniu mnie co mnie czeka, a bardziej mój budżet.
Pozdrawiam, Marek.
Ostatnio edytowane przez panleniwymanfred ; 12-02-2014 o 15:20
|