Odp: Kupujesz auto i handlarz przekręcił Ci licznik?
wszystko zależy też od tego na jakie przepisy się powołujecie. Jeżeli karne, to zadaniem prokuratora będzie ukaranie sprawcy. Jeżeli cywilne to głównie jest naprawienie szkody cywilnej (rozdysponowanie majątku, środkami pieniężnymi, ich zwrotu lub działalności naprawczej). Ja miałem taki przypadek, że sprzedawcy w prost powiedziałem, że mam kupione od niego auto, z kręconym licznikiem i miałem na to dowody, które mu dołączyłem do pisma (opisywałem to w jednym z wątków, które założyłem). Handlarz bronił się, że nic nie wie, chciał podważać dokumenty do jakich dotarłem, ale jak powiedziałem mu wprost, że jestem gotów wszcząć wszelkie możliwe postępowania o zwrot pieniędzy to facet zmiękł i wskazał bym przygotował ugodę. Mi było łatwiej, negocjować i dokładać mu postępowanie po postępowaniu jakie można przygotować, bo mam styczność z prawem na co dzień. Jak będzie się stopniowo przykręcać śrubę to znajdzie się moment kiedy handlarz, dla spokoju będzie chciał się dogadać, jeżeli za szybko lub za mocno się na niego na ciśnie to przeoczy się moment na zawarcie ugody i pozostanie tylko chodzenie po sądach i kilka miesięcy jak nie lat, z głowy.
|