Moze troche odgrzebie temat.
Wygluszylem Focusa w kombi zwyklymi cienkimi matami. Na trasie slychac jakby okno bylo uchylone a po uchyleniu okna przy 120km/h nie czuje roznicy.
Skupilem sie na bagazniku bo z tych okolic najwiecej bylo slychac.
Wykleilem boczki bagaznika, sporo podlogi i podloge pod siedzeniami.
Efekt byl, ale nie taki jak sie spodziewalem.
Wykleilem wiec drzwi i klape. W srodku drzwi i na blasze na ktorej mocowany jest mechanizm i dodalem pianke wygluszajaca. Poprawilo sie, ale nadal slychac mocny szum.
Zauwazyme, ze uszczelki pomimo, ze podwojne przepuszczaja powietrze gdzie dotykaja np przejscia miedzy blacha drzwi a np plastikiem boczka. Wylozylem uszczelkami.
Nie dalo to wiekszych efektow, wiec uszczelnilem pionowa krawedz drzwi gdzie lacza sie przednie z tylnymi. Tu efekt byl lepszy, ale dalej wyje.
W koncu przejechalem sie Mondeo MKIII ktore na trasie wydaje podobne dzwieki. Wiem, ze Mondki sa duzo cichsze, wiec zaczalem sprawdzac dlaczego ten jest taki glosny. Okazalo sie, ze brakuje uszczelki progu.
Po sprawdzeniu jak brudza sie drzwi podejrzewam wiec, ze najwiekszy halas pochodzi wlasnie z dolnej czesci drzwi oraz przejscia na nadkola. Tam wlasnie wdmuchiwane jest najwiecej syfu i brudu z drogi.
Do tego po puknieciu w dol slupkow mam wrazenie jakby blacha byla grubosci puszki po Coli, wiec to potiwerdza moje doznania, ze najwiecej wyje ze slupka.
W porownaniu Mondeo ma dolna uszczelke wlasnie na progu oraz uszczelke nadkola. Volvo V40 na pewno ma uszczelki miedzy drzwiami i chyba jak pamietam ma dolne uszczelki. Megane ma tak samo. W tych wszystkich autach jest ciszej niz w Focusie/ C-Maxie w ktorych uszczelki sa wprawdzie podwojne, ale nie ma uszczelnienia dolnych i bocznych krawedzi drzwi.
Tutaj na zdjeciach ladnie widac za co placi sie wiecej w Volvo. Jak widac drzwi sa wokolo oblozone uszczelkami, zaczynajac od wielkiej gumy na przednich drzwiach gdzie sa zawiasy, przez pasek gumy w progu a konczac na gumowej uszczelce na drzwiach gdzie laczy sie z nadkolem
http://allegro.pl/sliczne-volvo-v50-...934682566.html
Nie wiem czy ktos sie bawil w uszczelnianie tej czesci i jakies efekty to przynioslo.