Dzisiaj znalazłem trochę czasu i zrobiłem mały upgrade alarmu - doposażyłem jeszcze go w syrenę z podtrzymaniem bateryjnym.
Opis jest oczywiście do Mondeo MK4 (analogicznie do opisu z pierwszego postu) ale w S-Maxi Galaxy powinno być podobnie - ta sama platforma.
Najpierw potrzebne graty (numery części na zdjęciach):
1. Mocowanie syreny
01.jpg
02.jpg
2. Syrena z potrzymaniem bateryjnym
1.jpg
2.jpg
3. Wiązka połączeniowa syreny z instalacją auta
3.jpg
Bump:
4.jpg
Montaż:
Syrena z podłączoną wiązką
5.jpg
Wtyk który wpinamy w instalację auta
7.jpg
Demontujemy w aucie:
1. Lewe nadkole
2. Obudowę filtra powietrza
3. Akumulator
4. Obudowę akumulatora
Za obudową akumulatora znajdziemy gniazdo zakończone zaślepką do którego podłączamy syrenę
8.jpg
Gniazdo po zdjęciu zaślepki
9.jpg
Bump: Przykręcamy mocowanie syreny pod nadkolem
12.jpg
Do mocowania przykręcamy syrenę i przeciągamy zakupiony przewód przez otwór z komory silnika który wpinamy w syrenę.
13.jpg
Przeciągniety przewód wpięty już w instalację
11.jpg
10.jpg
Składamy wszystko do kupy - nadkole, obudowe akumulatora, akumulator i obudowę filtra powietrza.
Bump: Zaglądamy do skrzynki bezpieczników umieszczonej z tyłu auta i sprawdzamy czy jest tam włożony przekaźnik (u mnie był włożony fabrycznie) - jak go nie ma to uzupełniamy brak.
14.jpg
No i pozostało jeszcze poinformowanie systemów auta że ma zainstalowany alarm z syreną z podtrzymaniem bateryjnym. W tym celu odpalamy ELMconfig i zmieniamy opcje:
alarm.jpg
Od tej chwili syrena zaczyna działać.
Testowo jeszcze podałem w konfiguracji że auto posiada czujnik przechyłu ale wtedy Convers zaczął wyświetlać błąd o sprawdzeniu instalacji alarmowej.
Niestety nie mogę nic znaleźć o czujniku przechyłu. Pozostawiam wyszukanie informacji o tym bardziej dociekliwym.
Bump:
Cytat:
|
moze i tu problem tkwi przez win8???
|
Testowałem ELMconfiga na WIN8, WIN Vista, WIN XP i tylko na XP działa poprawnie, chociaż ForScan działał też na Viscie. (na WIN 7 nie testowałem ponieważ mam kompy z licencjami 8, Vistą i XP - a nie chce mi się instalować pirata Win 7 tylko dla testu ELMconfig - dla mnie to strata czasu jak działa mi na kompie z XP)
Mam jeszcze prośbę do administratorów forum aby ten post podpiąć pod pierwszy mój post z opisem instalacji alarmu w tym wątku (oczywiście jeżeli jest taka możliwość). Części osób ułatwi to czytanie - nie będą musieli przebijać się przez 10 stron.