View Single Post
Stary 15-02-2014, 20:20   #120
piotrali
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dołożenie alarmu do Mondeo MK4 - ale również do SMAX, Focus, Fiesta

Dzisiaj znalazłem trochę czasu i zrobiłem mały upgrade alarmu - doposażyłem jeszcze go w syrenę z podtrzymaniem bateryjnym.
Opis jest oczywiście do Mondeo MK4 (analogicznie do opisu z pierwszego postu) ale w S-Maxi Galaxy powinno być podobnie - ta sama platforma.

Najpierw potrzebne graty (numery części na zdjęciach):

1. Mocowanie syreny

01.jpg

02.jpg

2. Syrena z potrzymaniem bateryjnym

1.jpg

2.jpg

3. Wiązka połączeniowa syreny z instalacją auta

3.jpg

Bump: 4.jpg

Montaż:

Syrena z podłączoną wiązką
5.jpg

Wtyk który wpinamy w instalację auta
7.jpg

Demontujemy w aucie:
1. Lewe nadkole
2. Obudowę filtra powietrza
3. Akumulator
4. Obudowę akumulatora

Za obudową akumulatora znajdziemy gniazdo zakończone zaślepką do którego podłączamy syrenę
8.jpg

Gniazdo po zdjęciu zaślepki
9.jpg

Bump: Przykręcamy mocowanie syreny pod nadkolem
12.jpg

Do mocowania przykręcamy syrenę i przeciągamy zakupiony przewód przez otwór z komory silnika który wpinamy w syrenę.
13.jpg

Przeciągniety przewód wpięty już w instalację
11.jpg

10.jpg

Składamy wszystko do kupy - nadkole, obudowe akumulatora, akumulator i obudowę filtra powietrza.

Bump: Zaglądamy do skrzynki bezpieczników umieszczonej z tyłu auta i sprawdzamy czy jest tam włożony przekaźnik (u mnie był włożony fabrycznie) - jak go nie ma to uzupełniamy brak.

14.jpg

No i pozostało jeszcze poinformowanie systemów auta że ma zainstalowany alarm z syreną z podtrzymaniem bateryjnym. W tym celu odpalamy ELMconfig i zmieniamy opcje:

alarm.jpg

Od tej chwili syrena zaczyna działać.

Testowo jeszcze podałem w konfiguracji że auto posiada czujnik przechyłu ale wtedy Convers zaczął wyświetlać błąd o sprawdzeniu instalacji alarmowej.
Niestety nie mogę nic znaleźć o czujniku przechyłu. Pozostawiam wyszukanie informacji o tym bardziej dociekliwym.

Bump:
Cytat:
Napisał radzik22 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moze i tu problem tkwi przez win8???
Testowałem ELMconfiga na WIN8, WIN Vista, WIN XP i tylko na XP działa poprawnie, chociaż ForScan działał też na Viscie. (na WIN 7 nie testowałem ponieważ mam kompy z licencjami 8, Vistą i XP - a nie chce mi się instalować pirata Win 7 tylko dla testu ELMconfig - dla mnie to strata czasu jak działa mi na kompie z XP)

Mam jeszcze prośbę do administratorów forum aby ten post podpiąć pod pierwszy mój post z opisem instalacji alarmu w tym wątku (oczywiście jeżeli jest taka możliwość). Części osób ułatwi to czytanie - nie będą musieli przebijać się przez 10 stron.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 14.jpg (32.8 KB, 292 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez piotrali ; 15-02-2014 o 20:52
piotrali jest offline   Odpowiedź z Cytatem