View Single Post
Stary 17-02-2014, 13:03   #25
Piter1983
ford::amateur

Imię: Piotrek
Model: Focus mk1 kombi
Silnik: 1.8 TDCi (100 KM)
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: W trakcie jazdy zgasł nagle i nie uruchamia się-jaka możebyć przyczyna

Odpisuję tutaj bo pewnie mojego Focusa boli coś innego ale zaczęło się dokładnie tak samo:

Focus MK1 1,8 tdci (100 KM), przy ok. 100 km/h, zgasł silnik, zjechałem na pobocze, gdyż nie chciał odpalić. Jak zgasł to zaświeciła się kontrolka (sprężynka żółta) chyba od świec żarowych. Później na postoju świecił się check silnika na żółto. Przy odpalaniu silnik kręcił ale nie odpalał. Próbowałem kilka razy i nic. Chwilę później jakby na ułamek sekundy odpalał, ale od razu gasł i zaświecała się kontrolka od świec oraz cały czas świecił się check silnika. Poczekałem aż silnik ostygnie i w między czasie odpiąłem akumulator na ok 5 min. Nic to nie dało i cay czas silnik kręcił ale nie odpalał.

Na drugi dzień zamówiłem lawetę i pojechałem po niego, gdyż byłem pewien, że n ie odpali. po przekręceniu kluczyka nadal świecił się check silnika ale po przekręceniu kluczyka silnik zapalił od kopa, bez najmniejszego problemu. Temp. zew. ok 12/15 stopni w nocy też mrozu nie było, ale nie wiem czy to może mieć coś do rzeczy. Ogólnie na mrozie -15 mi odpalał bez problemu, tyle że chwilę zawsze na początku zaciągał paliwo. Dodam może, że zgasł on dzień wcześniej na rozgrzanym silniku. parę dni wcześniej też zgasł (po raz pierwszy) ale odpaliłem od razu nie zjeżdżając z trasy i pojechałem dalej.

Auto zawiozła laweta do znajomego mechanika, który podpiął je pod komputer. ten mimo iż odpinanie akumulatora nie zresetowało komputera, nie wykazał żadnych błędów, poza słabym napięciem akumulatora.

Czujnik położenia wału (górny) był zmieniany w kwietniu 2013 i teraz też został sprawdzony i to nie on.

Jest też podejrzenie, że to może być nastawnik pompy.

Co o tym sądzicie ?
Piter1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem