Cytat:
|
jestem sobie w stanie wyobrazić, że założenie dużo niższego profilu ma znaczący wpływ na stan zawieszenia, które nie jest przystosowane do niskiego profilu
|
Oczywiście, że ma wpływ. Ale jak już ustaliliśmy - podstawą jest zdrowy rozsądek: kupujesz większe koła na niskim profilu = zdajesz sobie sprawę, ze zawieszenie będzie się nieco szybciej zużywało i wcześniej będzie wymagało naprawy. I po problemie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z własnego doświadczenia - przejechałem ok. 50 tys km na oponach w rozmiarach 235/40R18, 225/45R19 i 255/35R19 w samochodzie, który fabrycznie miał 225/55R16, żadnych niepokojących zmian, stuków w zawieszeniu czy układzie kierowniczym, czy znaczącego pogorszenia prowadzenia nie zaobserwowałem.
Cytat:
|
nie przytoczę ci dokładnie gdzie, ale gdzieś pojawiał się zapis o modyfikacjach niezgodnych z homologacją lub / i przepisami o ruchu drogowym.
Za to w praktycznie każdym OWU jest wykluczenie dotyczące stanu pojazdu - jak się uprą mogą to pod to podciągnąć.
|
Nie przytaczaj - widziałeś to prawie wszędzie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I oczywiście tak jak piszesz - pod stan samochodu i niedopuszczalne modyfikacje mogą chcieć podciągnąć wszystko, co im pozwoli obniżyć/odmówić odszkodowania.
Ale:
Cytat:
|
Co innego gdybyś miał wypadek. Niemiecki ubezpieczyciel nie wypłacił by ci pewnie ani grosza. Z drugiej strony policja mogła by uznać, że mimo iż wg. naszych przepisów to wypadek spowodował ktoś inny, to wina wg. niemieckiej policji leży na tobie, ponieważ auto nie było zgodne z przepisami - dywaguję tutaj.
Za to na pewno w przypadku gdybyś wpadł w poślizg, uszkodził auto to byłby problem bo ubezpieczyciel mógłby stwierdzić, że źle dobrany rozmiar opony miał wpływ na przyczepność / drogę hamowania.
|
Nie wiem co dokładnie powie niemiecka policja, wiem, że są bardziej skrupulatni i mają ostrzejsze przepisy, ale nie musiałem, na szczęście tego sprawdzać
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale jeżeli założysz opony szersze niż homologowane (oczywiście przy zachowaniu innych warunków, jak średnica koła zmieniona nie więcej niż ok. 2%, nie wystawanie koła poza obrys auta itd.), z wyższymi niż fabrycznie homologowane indeksami nośności/prędkości to nikt ci nie udowodni, ze pogorszyłeś przyczepność, czy hamowanie. W razie zarzutów ubezpieczalni powołujesz rzeczoznawcę , który potwierdzi, że raczej poprawiłeś, a nie pogorszyłeś parametry samochodu.
Cytat:
|
W kwestii rozmiarów tak uważam. To moja opinia, i nie każdy musi się z nią zgadzać.
Może i głupie porównanie, ale przecież filtr oleju / powietrza też można kupić inny niż oryginał i spisuje się tak samo. Co innego gdyby był w innym rozmiarze niż przewidziany przez producenta
|
Porównanie rzeczywiście nispecjalnie trafione - filtra oleju w innym rozmiarze po prostu nie założysz
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A oponami w innym rozmiarze możesz poprawić parametry samochodu. Pogorszyć też możesz, oczywiście...