Temat: [Mondeo 2000-2007] Jaki zestaw hamulców?
View Single Post
Stary 20-02-2014, 08:49   #207
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Jaki zestaw hamulców?

Cytat:
Napisał lemon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety klocki spododowaly przegrzanie tarcz i teraz i lkocki i tarcze sa znow do wymiany.
nie zauważyłem akurat u siebie skutków ubocznych jak ty. przegrzane hamulce mimo wszystko świadczą o stylu jazdy więc większość zestawów będzie miała krotki żywot w takich warunkach zwłaszcza im twardsze są klocki tym szybciej zużyją się tarcze (coś za coś). wydajne i często używane w skrajnych warunkach hamulce nie są do długodystansowej jazdy.
wystarczy podać przykład mojej znajomej. była pierwszą klientką bmw w tym aso gdzie serwisuje auto, która zrobiła na fabrycznych hamulcach w X6 ponad 60 tys. km a większość wykańcza hamulce w tym modelu w okolicy 40 tys. km

Cytat:
Napisał lemon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zdjecia nie klamia wystarczy popatrzec ze problemy dopiero sie zaczely.
problemy z hamulcami tzn. ich stanem bardzo pogarszają się w okresie zimowym jak jest dużo chemii i piasku na drogach. ja stoję w nocy zawsze lewą stroną do jezdni i droga niestety jest powiatowa (czytaj - lepiej utrzymana, dużo chemii wysypanej) i oczywiście miałem ciemne plamy od chemii na tarczach z lewej strony auta po poprzedniej długiej zimie, które zeszły dopiero po pół roku. w tym sezonie jest trochę lepiej ale jakieś tam skutki też pozostały. prawa strona idealna

generalnie moje podejście do hamulców jest takie, że na co dzień wystarczą zwykłe ale w ekstremalnych sytuacjach muszę mieć pewność, że zadziałają przyzwoicie więc zmieniłem na lepsze. jeżdżę spokojnie (90% miasto więc gdzie się spieszyć) a widzę takich co się wściekają po mieście. byli 2-3 samochody za mną a po 4-5 km i kilku światłach są kilka aut z przodu. niepotrzebne nerwy, obciążanie hamulców etc. ale co kto lubi

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 20-02-2014 o 09:34
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem