Temat: [Mondeo 2007-2014] Zbyt wczesny komunikat "Wymiana oleju"
View Single Post
Stary 24-02-2014, 08:23   #102
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Zbyt wczesny komunikat "Wymiana oleju"

Cytat:
Napisał tocamartin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie kłócę się! Dlatego pytam ile powinno wejść? Sprawdzałem na rachunku z tamtego roku i wyszczególnione mam za co i i le zapłąciłem. Widnieje pozycja olej 5W30 5.5 litra.
Teraz będę rozmawiał i powiem w fordzie 5litrów max. Wystarczy?

Powiedzcie mi jeszcze co z tym dpf-em? Czy jazda po autostradzie wystarczy? I ile obrotów przez ile minut?
Mam mondka od nowości, obecny przebieg 190kkm, wirus zrobiony przy 3000 więc wydaje mi się, że jakieś organoleptyczne doświadczenie mam :-)
Oczywiście piszę o silniku 2.0 TDCi z dpf'em ;-)
Zgodnie z instrukcją, przy wymianie z filtrem powinno wejść 5,5 litra.
Przez tych kilka lat NIGDY tyle mi nie wlali. Zawsze dostarczałem swój olej 5 litrów i zawsze od 0,3 do 0,5 do mnie wracało. Mogę się więc założyć, że wlali Ci ok. 4,5 l ale skasowali Cię zgodnie ze specyfikacją. Jeżeli nie przywozisz swojego oleju zawsze tak będzie.
Jeżeli chodzi o dpf'a to sposób wypalania czy świadomej obsługi był tu wielokrotnie omawiany. Krótko, co 300-400 km NALEŻY przejechać się w trasę i po rozgrzaniu silnika, zrobić jakieś jakieś 15-25 km utrzymując obroty silnika (najlepiej 4 lub 5 bieg) w okolicach 3-3,2 tys obr. Jeżeli dopadnie Cię wypalanie automatyczne, pozwól autu dokończyć ten proces.
Jeżeli chodzi o olej...
Nie do końca zgadzam się z opinią, że wymianę oleju należy przeprowadzać częściej niż wymaga tego instrukcja. Osobiście uważam, że 20kkm/raz w roku jest dystansem/okresem wystarczającym, oczywiście z 2 zastrzeżeniami:
1. Jeżeli mało jeździsz i nie zadbasz o dpf'a to częste regeneracje inicjalizowane przez komputer mogą spowodować, że olej jest rozcieńczany przez paliwo, a więc jego właściwości się pogarszają i wcześniejsza wymiana jest wskazana.
2. Stan silnika jest ok, nie ma nadmiernych ubytków oleju itp.

Od pierwszej wymiany po 1000 km jeżdżę na oleju Mobil 1, obecnie na oleju w klasie 0W30 dedykowanym do silników z dpf'em (w przeciwieństwie do zalecanego i lanego w ASO oleju forda, który NIE JEST OLEJEM DEDYKOWANYM DLA SILNIKÓW Z DPF'em). Wprawdzie były już dyskusje nt. tego jaki olej lać do silnika i nie mam zamiaru nikogo przekonywać, to stan mojego silnika, regularnie robione wymiany co 20kkm, pozwalają mi stwierdzić, że przy odrobinie zdrowego rozsądku z dpf'em, dobrym oleju można bez obaw trzymać się zaleceń producenta co do okresów wymiany.
Na koniec chciałbym zwrócić uwagę na 1 podstawowy czynnik, o którym rzadko się mówi. Ten konkretny silnik bardzo nie lubi krótkich tras. On MUSI być przegoniony, być dogrzany. Jeżeli jeździsz stale po mieście, na krótkich trasach to będziesz miał z nim problemy. Prędzej czy później.

Ostatnio edytowane przez PAFFCIO ; 24-02-2014 o 08:27
PAFFCIO jest offline   Odpowiedź z Cytatem