Odp: Czy to PANEWKI ? już wyjaśnione
Witam ponownie po dłuższej nieobecności.
W związku że ja podobnie jak i forumowicze zastanawialiśmy się nad tymi panewkami czy może nie panewkami ale na pewno niepokojącymi odgłosami.
Odpowiadam bo były zapytania co i jak.
Okazało się po wizycie w innym serwisie że faktycznie porozbierali, najpierw sądzili że zmienne fazy, wymienili, stukało dalej i stwierdzili że faktycznie panewki. Co ciekawsze te silniki rzekomo nie mają panewek tylko jest korba na wale ponoć idealnie spasowana (nie wiem nie widziałem powtarzam).
Wymieniony CAŁY SILNIK w ramach gwarancji przedłużonej, więc opłaca się serwisować i przedłużać gwar. dobra opcja.
Co ciekawsze wcześniejszy inny serwis stwierdził że jeśli wyciągną silnik a będize że z mojej winy uszkodzenie to ja pokrywam, a później zaczęli coś kombinować że nawet gwarancja to niby klient płaci jakąś część.
W tym serwisie też miałem trochę stresa bo nie do końca było wiadomo czy zrobią czy nie i za ile.
Ale docelowy serwis w którym przebiegała naprawa twierdzi że takich rzeczy się nie wymienia tylko kompletne silniki ponieważ silnik też jest częścią eksploatacyjną. Fakt że trzeba było troszkę poczekać bo silnik sciągany z niemiec. No i oczywiście rzeczoznawca fordowski musiał potwierdzić czy faktycznie nadaje się to do wymiany w ramach gwar. Teraz nóweczka smiga, na początku delikatniej wedle ich zaleceń żeby się ułożył czy coś takiego.
Troszkę słabo że przy małym przebiegu 70 tys tak się stało, ale grunt że jest ok.
Dzięki wszystkim za rady i pzdr.
Bump: już wyjaśnione
nie wiem jak zmienić temat
|