Ja jestem na świeżo (1000km) po założeniu całorocznych Vredestein Quatrac 3 w rozmiarze 235/45 R17 97V i póki co opony są na '5'. Oczywiście do tanich nie należą (550/szt) ale auto jeździ jak po sznurku + jest naprawdę cicho (pomimo szerokości i wysokiego bieżnika), a raz założone dają spokój na kilka lat.
Kolega Yatzek zarzucił mi kilka dni temu, że tego rodzaju opony nie sprawdzają się przy 'dużym i ciężkim aucie'. Nie wiem skąd takie wnioski. Od 2005 jeżdżę na tego typu oponach. Najpierw około 80tys km na Vredesteinach w Oplu Astrze, potem 70tys km na Goodyear Vector 4Seasons w Mondeo MK3. W obu przypadkach nie miałem żadnych uwag do "performance'u". Moim zdaniem, jeżeli ktoś nie użytkuje auta w sposób wykraczający poza pewną "średnią" (mam na myśli agresywną sportową jazdę lub intensywne użytkowanie w trudnych terenach w okresie zimowym) to zakładanie opon sezonowych mija się z celem o ile zastąpi się je kompletem całorocznym dobrej klasy.
Zakończę cytatem ze strony Vredesteina: "Opony Vredestein Quatrac 3 posiadają symbol trzech szczytów górskich z płatkiem śniegu. Oznaczenie to przyznawane jest wyłącznie oponom, które z powodzeniem przechodzą ciężkie testy zimowe na ośnieżonej nawierzchni. Opona Quatrac 3 jest zatem uznawana we wszystkich krajach, w których obowiązkowe jest stosowanie opon zimowych rozpoznawanych po tym symbolu. "
Wklejam cytat bo na śniegu nie było jeszcze okazji pojeździć, wypowiem sie za rok
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Za to po 750km na A2 i A1 mogę tylko polecać.