Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie
Witam.
Chciałem podzielić się informacją o rozwiązaniu problemu z mrugającym podświetleniem deski rozdzielczej po zamontowaniu włącznika z funkcją "AUTO". Pisałem o nim w poście nr 225.
Po zweryfikowaniu wszystkich możliwości związanych z instalacją, sterownikami itp. nie mogłem rozwiązać problemu aż ostatnio przez przypadek kolega przywiózł mi do sprawdzenia oryginalne radio SONY z forda Focusa. I tu wielkie zaskoczenie po podłączeniu radia okazało się że wszystkie problemy zniknęły. Ja zacząłem zgłębiać temat okazało się że radio które miałem zamontowane pochodziło z Mondeo mk IV po FL lub z nowego Galaxy. Można je rozpoznać po czarnej gałce do regulacji głośności. Zakupiłem od razu na znanym portalu radio SONY w wersji do Fokusa (srebrna gałka do regulacji głośności) i wszystkie moje problemy zostały rozwiązane.
Radia można odróżnić jeszcze po gnieździe antenowym:
Stara wersja -> gniazdo DIN
Nowa wersja -> gniazdo FAKRA
Nie wiem czy zrobiono to specjalnie ale najprawdopodobniej Ford zmienił sposób regulacji intensywności podświetlenia i ten nowy nie współpracuje z starszymi samochodami powodując zakłócenia. Jak jest w drugą stronę nie wiem.
Pozdrawiam.
Michał.
|