Cytat:
|
Co do 5w20 - to olej, który trzeba lać do 1.0EB, bo lepiej smaruje przy niskich temperaturach. W Polsce ASO/Ford ludziom wciskają 5w20 do wszystkiego, bo można na tym zarobić - to jedyny powód.
|
Niezupełnie, bo mi kazali lać 5W30 i basta twierdząc, że 5W20 wyłącznie do 1.0 EB co nie jest prawdą
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na miejscu kolegi, który robi krótkie odcinki miejskie lałbym spokojnie 5W20. 5W20 zresztą zalewany jest na pierwsze zalanie we wszystkich Ecoboostach od 2012r., ja osobiście wolę takie rzadkie oleje do nowych, ciasno spasowanych silników. Poza tym na takim rzadkim oleju mamy minimalnie wyższą moc i jednak czuć w zimie, że smaruje lepiej od przekręcenia kluczyka (można powiedzieć, że lżej się silnikowi pracuje) - oleje to zawsze kompromis, ja na fabrycznym 5W20 jeździłem w upale wcale nie emerycko i silnik wytrzymał bez problemu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
http://allegro.pl/castrol-magnatec-p...955707787.html
http://allegro.pl/castrol-magnatec-p...955707768.html
Raczej ceny obu są zbliżone i to nawet w ASO
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump:
Cytat:
|
Lej 5w30. Nie wiem jak poznać że jest się fetyszystą olejowym, ale ja leje Millersa. Bo jest dobry. I kosztuje tyle samo co Motorcraft w ASO lub pare dziesiąt zł więcej niż Magnatec poza ASO. Auto kosztowało ładne kilkadziesiąt tysięcy zł więc czemu nie zalać raz w roku dobrą oliwę?
|
Nie o to chodzi, że ja neguję klasę Millersa, ale po prostu reklama zakrojona na szeroką skalę na te oleje zaczęła się po tym jak rozpoczęto dystrybucję w Polsce - takie lokowanie produktu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zaczęto bluzgać jakie to Castrole, Mobile i inne badziewie, a liczy się jedynie słuszny olej np. Motul czy Millers co wychodziło nieco komicznie jak dla mnie - stąd skojarzenie z fetyszyzmem