View Single Post
Stary 07-03-2014, 00:00   #16
kaskaderr
ford::average

Model: KUGA II / S-MAX I/ SMAx II
Silnik: 2.0 ON / 2,0 Pb / 2,0 Biturbo
Rocznik: 2016 / 2009 / 2018
Domyślnie padł moduł komfortu

Witajcie,

Małe zapytanko. Padł mi w moim essiu moduł komfortu, który tak naprawdę steruje wszystkim.
Zaczęło się od tego że pewnego dnia otwierając auto nie zapalił się wyświetlacz od radia (Blaupunkt NX z NAVI). Jak on nie działa to nic nie działa (sterowania klimą, nawiew i całe audio). Udało mi się jeszcze wrócić do domu. I jak juz zgasiłem auto to juz go nie odpaliłem . Kręcić kręci. Odpala i odrazu gaśnie. Zacząłem sprawdzać bezpieczniki i wszystkie są ok. Zdesperowany podjąłem decyzje o zakupie drugiego modułu.

Oznaczenie mojego modułu to 7G9T-14A073-DE. Silnik benzyna 2,0 Flexifuel
Udało mi sie znaleźć taki sam na aledrogo z tym ze wymontowany był z Mondeo MK4 2,0 TDI.

Przeglądając forum, domyślam się żę będzie trzeba go zaprogramować pod moje autko....
Mam kabel ELM327 ale niestety nie mogę odpalić ElmConfiga i pobrać danych z obecnego modułu. ScanXL i inne programy działają i nie wykazują żadnych usterek w układzie silnika (BCM nie widzą - albo przez to że uszkodzony albo go wogolne nie obsluguja w zaden sposób).

Czy ktoś w okolicach Katowic bawił sie czyść takim i czy w razie czego jest w stanie poratować??
kaskaderr jest offline   Odpowiedź z Cytatem