Odp: Lifting Focusa już jesienią
Co do zmiany hamulca ręcznego z mechanicznego na elektryczny - czytałem że wersja elektryczna jest tańsza w produkcji. Natomiast jest wielokrotnie droższa w późniejszych ewentualnych naprawach.
Tylko że klientem producenta samochodu jest jego pierwszy odbiorca - i o niego się dba. To że po kilku latach np. drugi właściciel zapłacze nad kosztem naprawy tego rozwiązania - to nie jest zmartwienie producenta. Niestety w tę stronę skręciła ta motoryzacja po latach "rozwoju" i chęci sprzedawania coraz wiecej każdego roku bo słupki się muszą piąć w górę.
Ja mam jeszcze myśl na ile taki hamulec pozostaje "awaryjny" - w klasycznym rozwiązaniu to są mechaniczne linki które uruchomią bębny albo szczęki na tylnych kołach. Tutaj nie jestem pewien jak to działa ale stawiam że idzie sygnał do utrzymania ciśnienia w podstawowym układzie hydraulicznym.
I jeszcze ciekawostka - nowe rozwiązanie niesie ze sobą nowe możliwości - w nowych BMW np. pasażer z przodu czy z tyłu jest w stanie trzymając taki przycisk el. hamulca awaryjnego zainicjować hamowanie samochodu np. w przypadku omdlenia kierowcy.
|