Temat: [Mondeo 2007-2014] benzyna 2l Klapki na kolektorze powietrza
View Single Post
Stary 07-03-2014, 21:23   #55
stadar
ford::average

Imię: Motomaniak
Model: Mondeo MK3 i inne Fordy
Silnik: Benz. ewent. Lpg
Rocznik: 1991-2017
Domyślnie Odp: benzyna 2l Klapki na kolektorze powietrza

Ja kupiłem Mk3 z Lpg i przy przebiegu niby 126000km cięgno od podciśnienia sterującego klapkami było zrzucone na bok.Wiec je założyłem z powrotem (auto niby żwawsze) i od razu usłyszałem jakby metaliczne grzechotanie w kolektorze przy lekkim dodaniu gazu przy otwartej masce.Pomyślałem że zostały uszkodzone przy wierceniu kolektora przy montażu Lpg albo licznik jest sporo skręcony.
Pyt. do Darka?Czy te 90tys.km o których piszesz to pewny przebieg?Czy ten separator oleju to tylko wyłapuje olej z powietrza bo mi ginie olej?Czy jest jakieś połączenie kol.dol.z układem olejowym tak jak np.w przypadku EGR-u?
Dla tych co nie wiedzą jak łatwo rozpoznać różnicę w pracy dolotu czyli hałas klapek w mK3 polecam mój sposób ze zdjęciem wężyka z puszki podciśnieniowego sterownika klapkami z prawej strony kolektora pod przepustnica(można pomóc sobie lusterkiem) i zaślepienie końcówki wężyka ok.fi 8mm wkręcając blachowkret z dużym łbem coby go nie wciągnęło podciśnienie i dodawać gazu pokręcając przepustnicą.
stadar jest offline   Odpowiedź z Cytatem