View Single Post
Stary 08-03-2014, 17:05   #182
chlorek
ford::amateur

Model: s-max
Silnik: 2.5 t
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Gdzie zamontować butlę na LPG ?

Witam!

Mogę dodać parę słów od siebie z perspektywy własnych doświadczeń związanych z s-maxem 2.5t zasilanym lpg. Instalację zakładałem rok temu i w tej chwili przejechałem na niej już dobre 30tyś km.

Instalację montowałem u p. Arka w W-wie (ul. Tulżycka 2). Powiem tak: POLECAM z czystym sumieniem, bo gazowanie tego modelu nie jest łatwe (podwójny wydech i brak miejsca na butlę), szczególnie jeśli chce się uratować przestrzeń bagażnika, co dla mnie było podstawową sprawą.

U mnie w samochodzie zastosowany został następujący patent:
Najpierw został wycięty schowek pod płytą bagażnika. Jest to krótki zabieg i kosztuje ok 300 zł. Arek współpracuje z blacharzem, który bardzo szybko ogarnia temat. Potem samochód trafił do firmy Przemo-Car w Wiązownej i został lekko zmodyfikowany układ wydechowy, aby zrobić miejsce na zbiornik. Koszt ok. 1000 zł, ale wymieniane są dwie końcówki tłumika (przyjemny dźwięk jest w gratisie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po takim przygotowaniu samochód trafił do p. Arka, gdzie dostał gazik. Nie pytajcie mnie o graty, bo jestem lajkonikiem, ale pomysłodawca pewnie odpowie ze szczegółami - podaję tel do Arka (mam nadzieję, że się nie obrazi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. : 608274878

Butla zamontowana pod spodem, bagażnik cały do dyspozycji, wlew w klapce. Do butli wchodzi 38l gazu. Spalanie (głownie miasto) ok 13-14l gazu/100km. Utrata mocy niedostrzegalna. Silnik pracuje pięknie na lpg, zero problemów. Oszczędność mega.

Pozdrawiam!
chlorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem