Temat: [S-MAX 2006-2015] Czujniki ciśnienia w oponach
View Single Post
Stary 10-03-2014, 16:03   #65
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: czujniki ciśnienia w oponach

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czujnik może mieć w sobie jakieś prostego mems'a
Rozwiń swoja myśl proszę.
Ok,już wiem o co chodzi:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Micro_E...anical_Systems.
Cholipa miałem rozebrany czujnik na części pierwsze i w końcu go wyrzuciłem ,przyjrzałbym mu się dokładnie...
O i znalazłem jeszcze coś takiego,nie dotyczy to raczej Forda,ale pewnie u nas jest podobnie:
"Na postoju lub poniżej 25 km/h nie są wysyłane żadne telegramy, chyba że system wykryje duży spadek ciśnienia. Czujnik przyspieszenia odśrodkowego został wprowadzony do tego układu z kilku powodów. Po pierwsze, aby wykrywać prędkość pojazdu (przyspieszenie 5g odpowiada prędkości pojazdu około 25 km/h), po drugie, aby leżące koło zapasowe z zainstalowanym w środku czujnikiem nie wysyłało sygnałów, po trzecie, dzięki porównaniu prędkości odśrodkowej z prędkością pojazdu unikamy odbiory sygnałów z innych pojazdów jako własnych.

Jeżeli wymienione zostaną koła, elektroniczne układy kół wysyłają dane, gdy tylko prędkość nowych kół wyniesie powyżej 25 km/h. Numery identyfikacyjne nowych układów elektronicznych kół zostają automatycznie rozpoznane i wczytane do sterownika. Dodatkowo następuje sprawdzanie danych dotyczących przyspieszenia z prędkością samochodu. Ten proces trwa ok. 7 minut."

Ostatnio edytowane przez mm32 ; 10-03-2014 o 17:19
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem