Tak te klapki mogą wpaść do silnika-cylindra !!!
Nie ma się czym chwalić ale z tego powodu musiałem wymieniać silnik w mk3 koszta ogromne !!!
Dlatego jak tylko się dowiedziałem (wczoraj) że te dziady z Forda zaś wsadziły klapki do kolektora a do tego cięgno nimi sterujące
zamaskowali-bo nie czarujmy się, to jest wadą tego silnika Mianowicie jest taka plastikowa rynienka która te cięgna zasłania a w mk3 było to widoczne, to postanowiłem jak najszybciej zrzucić kolektor-kolega mechanik który zakłada LPG i ma w tym wprawę.
Jednak najpierw muszę wiedzieć które szybciej się wyrabiają klapki i które najprawdopodobniej będę miał do wymiany, dlatego proszę
dariusz k24 o podpowiedź, bo z tego co wyczytałem z Twoich postów to te dolne szybciej się wyrobią ?
Które Ty miałeś wytarte ? I czy oba komplety klapek są takie same i pasują z mk3 ?
Tak się składa że po wymianie silnika w mk3 miałem nowy kolektor i od razu klapki zostały zdemontowane razem z prętem- i tydzień temu mało ich nie sprzedałem za 50 zł
Teraz się okazuje że jednak dobrze że je zostawiłem bo jednak k.... mam te klapki
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Piszesz Darek że pasują z mk3 to super, ale jak z tymi gniazdami przy wylocie z kolektora już w stronę cylindrów w których klapki pracują ? Czy one tez mogą być z mk3 ? Wiem że one się wypalały i kruszyły ?
Reasumując zrzucam kolektor i na górze są klapki tak jak były w mk3 a na dole są drugie i są też widoczne tak ?
Czasem mam tak że jak go odpalę to kuleje jakby na jednym garze szedł i zgaśnie po 10-20 sek no i raz za kiedy właśnie zaraz po odpaleniu zapali się check, ale po podpięciu kompa błędów nie ma ? Czy to może wskazywać na kończące się-nieszczelne klapki ?
Mam też takie szarpnięcie gdy ruszam i poszczam sprzęgło, ale ten typ chyba tak ma ?
I słówko do tych kolegów zaślepionych w ASO i ich możliwości-wiedzę. Nie będę już pisał że barany matoły itp. bo nie mam na celu nikogo obrażać, wyżyłem się na nich 4 lata temu jak miałem mk3.
Oni twierdzą że w 2,0 duratec ma hydrauliczne kasację luzów, a jak im powiedziałem że są przecież szklanki itd. to oni że się płytkami reguluje (jak w polonezie ) i nie matoły ???
O kalkach jak już im coś się wytłumaczyło że coś takiego jest, to niech pan tego nie wyciąga bo inżynierowie Forda latami studiowali żeby to opatentować i to musi być bo to jest najlepsze na świecie.
Zdemontowałem i fakt czasem falował na wolnych obrotach bo ciężko było mieszankę LPG ustawić, bo za dużo powietrza się dostawało. Poza tym różnicy nie widziałem, ale w mk4 z tego co pisze Darek jest inaczej i bez klapek się jeździć nie da
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Darku a cewki(wiem że są 4 ciekawe jaka cena) co ile trzeba wymieniać ? Mam przejechane 132 k z tego 32 na LPG i jeszcze luzów nie mierzyłem.
Pozdrawiam i czekam na poradę