Załączająca się na kilka sekund sprężarka klimatyzacji + wentylator cały czas
Dzień dobry.
Posiadam problem z moją klimatyzacją i wiatrakiem chłodnicy. Samochód to mondeo mk3 2,0tdci kombi 2003r. Otóż wiatrak chłodnicy chodzi cały czas i sprężarka klimatyzacji co jakiś czas załącza się na kilka, kilkanaście sekund i znowu się wyłącza i tak ciągle. Poza tym jak włączę klimatyzację na panelu to nie włącza się kompresor na stałe. Przeglądałem wiele postów i tematów i nic nie rozwiązuje mojego problemu. Do tej pory klimatyzacja napełniana i opróżniana i znowu napełniana, czujnik ciśnienia wymieniony na nowy ten drugi biały czujnik też wymieniony. Panel od klimatyzacji posiadam z żółtym piktogramem. Posiadam pojedynczy wiatrak chłodnicy. Samochód był już w kilku serwisach i w żadnym nie mogą znaleźć przyczyny tych dwóch dziwnych objawów. Dodam iż raz kiedy przestał działać mi tempomat i razem z tym też przy włączaniu klimatyzacji nie zapalał się przycisk A/C, i przy tym ustał wentylator i nic z klimatyzacją się nie działo. Wymieniłem bezpiecznik od tempomatu (w kabinie) i wszystko wróciło wentylator i kompresor chodzą tak jak już napisałem. A i jeszcze jedno jak odepnę wtyczkę od czujnika ciśnienia i wyjmę przekaźnik od klimy to mam spokój z tym wszystkim. Proszę o jakąś pomoc już nie mam siły do tego.
|