Temat: [Mondeo 2007-2014] benzyna 2l Klapki na kolektorze powietrza
View Single Post
Stary 11-03-2014, 23:12   #61
dariuszk24
ford::advanced

Imię: Dariusz
Model: MK III GHIA,MK4 Titanium
Silnik: obydwa 2.0 benzyna
Rocznik: 2002 i 2009
Domyślnie Odp: benzyna 2l Klapki na kolektorze powietrza

siemka Otto cale kompletne klapki take same jak do mk3 razem z gniazdami pasuja.
te nizej zamontowane klapki to ludzkie oko nie ujrzy (chyba ze masz kamere endoskopowa) I co zatym idzie nie ma mozliwosci ich wymiany (trzeba by rozpolawiac kolektor.a to raczej niemozliwe)
ale mysle ze wiem do czego sluza-otoz komputer na podstawie sond lambda reguluje doplywem spalin do kolektora dolotowego.spaliny biora caly czas udzial w spalaniu.
dokladnie otwieraja droge pomiedzy zaworem egr a naszymi klapkami przy wylocie z kolektora.
wlasnie jestem w trakcie wymiany uszczelki pod glowica (wyciek oleju pod kolektorem wylotowym)
I stwierdzilem ze kanl laczacy 4 gar z EGR jest tak zapierdzielony osadem ze ledwo byl przeplyw gazow spalinowych.a poniewaz sapaliny sa caly czas dozowane to EGR musi byc chlodzony ciecza.

Otto mysle ze albo masz wyciek oleju( sprawdz obecnosc swierzego oleju gdzies na bloku silnika)
albo masz zapieczone pierscienie olejowe (malo prawej podobne)
albo masz wywalone uszczelniacze zaworowe (wymiana wiaze sie z wymontowaniem glowicy) I co za tym idzie kosztami jesli ma to robic warsztat
sam separator tez moze byc winny ale poziom oleju musialbys miec w kolektorze dolotowym pod przepustnica I slyszalbys bulgotanie.
krece wlasnie krotkie filmik z wymiany I powiem wam ze ukruszone plastikowe (bardzo twardy plastik) zostawily slady swej bytnosci na tlokach ale to pokaze wam jak skoncze bo teraz czekam az mi przywioza splanowana glowice
dariuszk24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem