Odp: Rozmiar i opony co polecacie?
Dzisiaj zmieniłem opony na letnie i zaczęły się schody. Najpierw samochód zaczął chodzić przodem na boki, opony strasznie buczały (Michelin primacy hp 2015/55/16 93w) i słychać było lekkie bicie. W domu sprawdziłem, że serwis założył po jednej stronie nie tak jak było wcześniej tzn oponę z przodu na tył i na odwrót. Zamieniłem miejscami i przestał się kołysać na boki ale dalej strasznie buczy i bije. wróciłem do serwisu, wyważyli jeszcze raz ale na maszynie widać że opona trochę "jajuje". Wg pana z serwisu opony z tyłu trochę wyząbkowały dlatego tak hałasuje. To miał być ich 4 sezon po przejechaniu dotychczas ok 30-35 k km. Zastanawiam się jak od leżenia opony się zepsuły, bo jesienią jak je ściągałem wszystko było git. Zastanawiam się też dlaczego serwis widząc że z oponami jest coś nie tak założył jak gdyby nigdy nic, ale nie o tym chciałem mówić.
W serwisie pan powiedział że opony z bieżnikiem typu Michelina, które miałem zawsze tak wyząbkują i powinienem poszukać czegoś innego np. Pirelli P7. Nie wiem czy to prawda czy akurat takich chciał się pozbyć?
|