Jeśli jesteś zdecydowany na benzynę to musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ na rynku wtórnym Mondeo z tym silnikiem jest dość mało. Sam szukałem właśnie takiej benzyny i w końcu kupiłem... Diesla
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Poprzednio również "kulałem" się poliftową Vectrą C, ale Mondek jest - jak dla mnie - zdecydowanie bardziej nowoczesny jeśli chodzi o wygląd nadwozia czy wnętrza i trochę lepiej wyciszony. Vectra była bez wątpienia komfortowa, ale Mondeo jest pod tym względem jeszcze lepsze.
Jeśli szukasz Diesla bez DPF-a to rozsądnym wyborem będzie 1.8 TDCi. Zaraz pewnie odezwą się głosy amatorów 2.0 TDCi, że z tym silnikiem auto nie jedzie - otóż jedzie, bez sportowego zacięcia, ale jedzie całkiem przyzwoicie. Jeśli jeździsz w 1-2 osoby to da spokojnie radę. Silnik to nie najnowsza konstrukcja, ale raczej trwała (oczywiście też mogą trapić ją różne przypadłości - jak każdego Diesla - jednak w porównaniu do silników konkurencji tragedii nie ma). Może ma trochę niedzisiejszą kulturę pracy, ale mi to osobiście nie przeszkadza. Po rozgrzaniu nie jest źle. Możesz też "ustrzelić" egzemplarz z 6-cio biegową skrzynią, choć mi wystarcza w zupełności 5-biegowa i nie czuję absolutnie jakiegoś dyskomfortu z tego powodu.
2-litrowa benzyna będzie więcej palić, jednak nie posiada DPF-a, turbiny, precyzyjnych wtryskiwaczy, itp. A czego nie ma to się nie popsuje. Ma za to koło dwumasowe, jednak jego trwałość będzie pewnie zdecydowanie wyższa niż w Dieslu. Jeśli cokolwiek padnie jeśli chodzi o osprzęt silnika to raczej naprawa nie pójdzie w tysiące.
Jestem ciekaw na co się ostatecznie zdecydujesz.