View Single Post
Stary 14-03-2014, 21:18   #3739
kassaw
ford::beginner

Imię: Sławek
Model: Focus c-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: NAWIGACJA DENSO - co powinieneś wiedzieć

Witam. Chciałbym się z wami podzielić moimi przygodami z nawigacją. Wszystko zaczęło się od momentu gdy navi przestała czytać mapę oraz przestała wysuwać i wsuwać płytę z napędu. Po wielu doświadczeniach okazało się, że silniczek sterujący pracą lasera nie ma mocy.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zacząłem szukać części i tu niespodzianka, silniczka takiego brak w sklepach, a napęd do naszych DENSO na Ebay-u kosztuje 350 €. No i decyzja rozbieramy i naprawiamy. I oto co zastałem:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Silniczek miał wyrobiony (rowki) komutator, szczotki wytarte na amen. Ponadto w niektórych położeniach pracował na zwarciu. Komutator udało się zeszlifować, a szczotki dopasowałem z innego silniczka.

Po naprawie silniczek pracował jak nowy, ale tylko na zewnątrz, na krótko. Bo po włożeniu w układ dalej nie miał siły. I tu okazało się, że to nie jedyna usterka. Po wielu pomiarach bez schematu, okazało się, że jest spalony układ scalony sterujący pracą silniczka. I znowu do internetu. I tu znowu niespodzianka bo sama płytka do napędu kosztuje 200 $.

Więc szukamy samego układu scalonego. Układ który steruje pracą silniczka to BA5954AFP. Po wielu tygodniach znalazłem oryginał, bo zamienniki okazały się niewypałem. Koszt naprawy okazał się dużo mniejszy niż zakup nowego napędu, ale pracy i czasu to już inna sprawa. Najważniejsze, że działa i to odpalił od razu po podaniu płyty z mapką.

Ostatnio edytowane przez kassaw ; 14-03-2014 o 21:26
kassaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem