Temat: [Fusion] Wygłuszenie wnętrza
View Single Post
Stary 16-03-2014, 11:35   #1
redhot64
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: Focus MK2
Silnik: 1596
Rocznik: 2006
Domyślnie Wygłuszenie wnętrza

Jestem użytkownikiem Fusiona od pół roku. Jak dotąd przejechałem ok. 2 000 tys. km, ale ponieważ zanosi się na to, że będę tym samochodem jeździł jeszcze kilka lat, postanowiłem powalczyć z tym co dokucza mi najbardziej czyli z hałasem. Najbardziej irytuje mnie szum opon. Poza tym dość męczące są pozostałe głośne dźwięki takie jak silnik czy opływające powietrze. Być może mam zbyt duże wymagania jeśli chodzi o samochód tej klasy ale mimo to uważam, że da się coś z tym zrobić.
Pierwszy krok już zrobiłem. Wyłożyłem pianką nadkola i bagażnik. Efekt jak na razie taki sobie, ale myślę, że jest nieco ciszej. Jednak pianka to dość niewdzięczny materiał. Postanowiłem, że podłogę i drzwi wyciszę matami bitumicznymi a w newralgicznych miejscach (np. nadkola) butylowymi. Pytałem jednego blacharza ile by wziął za taką robotę przy moim materiale, odpowiedź 600zł mnie powaliła, dlatego postanowiłem robić to samodzielnie, ale etapami. Najpierw podłoga, potem drzwi przednie, drzwi tylne. Podłoga jak się zacznie od nadkoli powinna jeszcze w jakimś stopniu wyciszyć ściankę działową silnika. Koszt materiału hm. Na podłogę producenci mat liczą od 15 do 25 sztuk mat 50x25 cm. Myślę, że Fusion będzie potrzebował około 20 mat. Maty kosztują od 4,35 zł za 1 szt. Bitumicznej i od 7,50 za 1 szt. butylowej. Oczywiście w jakimś stopniu wzrośnie masa, ale cóż, to koszt uboczny. To co czego dziś nie wiem, to sposób zdjęcia boczków, listw itp.
Ciekawią mnie koledzy wasze opinie w tej sprawie.
redhot64 jest offline   Odpowiedź z Cytatem