View Single Post
Stary 16-03-2014, 12:37   #1409
dżizas
ford::advanced

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI ST 155KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Hałasujący napinacz paska klinowego - wymienić cały napinacz czy tylko te kółko?

To tylko skomplikowanie wygląda w rzeczywistości dość prosta operacja.
Jeżeli kupujesz części w hurtowni to raczej na 100% dostaniesz o tych samych wymiarach co orginał. Gorzej jest z aukcjami internetowymi gdzie gość sprzedaje Ci część do Forda a w rzeczywistości jest ona od auta innej marki i może nieco odbiegać wymiarem od orginału.
Dla przykładu naświetlę sytuacje przez którą przebrnąłem przy pierwszym podejściu do tego tematu.
Kupiłem na aukcji koło pasowe do Mondeo (tak było w ogłoszeniu) założyłem i nastała cisza w układzie napinacza. Po ok. 2 mies. okazało się że łożyska w altku rozsypały się. Zacząłem szukać przyczyn i okazało się że rolka jest od Citroena która nie dość że ma większą średnicę zewnętrzną to w dodatku jest zbyt płytko osadzona na osi (rolka nie jest w osi z pozostałymi rolkami) i naprężenia skośne uszkadzają łożyska w altku.
Kosztowało mnie to co prawda nowy altek + nowa rolka tym razem jednak dedykowana dla Mondeo ale wiedza którą zdobyłem analizując cały układ jest o wiele więcej warta.
U kumpla natomiast wymieniłem tylko rolkę altka bo naprawa zbiegła mu się razem z wymianą dwumasy i nie miał kasy na inwestycję w układ napinacza. Modyfikację przeszedł tylko altek aby zamontować rolkę. Stary napinacz, koło pasowe, rolki i pasek. Jeździ gdzieś od końca października lub początku listopada i nic się nie tłucze.
Dlatego uważam że ingerencję w układ napinacza powinno się zacząć od założenia rolki ze sprzęgiełkiem na alternatorze a potem reszta jeżeli jest jakiś problem.
Oczywiście jeżeli robisz to u mechanika, gość wymieni Ci o wiele więcej elementów niż de facto potrzeba żeby uniknąć sytuacji że wrócisz po pół roku i powiesz że się popsuło to co naprawiał. Ja wymieniałem tylko to co było niezbędne ale na własną odpowiedzialność.
Koła pasowego nie kupowałem ale mam orginał bo autko było serwisowane od 2005-1012 (ostatni serwis luty 2012) ja je kupiłem w sierpniu 2012.
Sprawdzę w fakturach i książce czy było wymieniane. Postaram się również wrzucić w tygodniu filmiki jak pracuje mój silnik po 45.000 od wymiany i kumpla aby nie być gołosłownym.
Pozdrawiam

Bump:
Cytat:
Pomyłka Panie kolego. Na tym pasku nie mamy pompy wspomagania.
On poprzez koło pasowe napędza alternator i sprężarkę klimy, nic poza tym. Jednak nie zmienia to faktu o czym piszesz.
Dzięki za sprostowanie Mariusz.
Klima w układzie napinacza, wspomaganie z drugiej strony.
Zasugerowałem się tym że podczas skrętu kół dostaje największych wibracji, ale jak napisałeś to niczego nie zmienia.