Cześć,
Widzę, że praktyka jest taka, że zakupowicze zakładają tematy więc się dostosuję.
Na wiosnę chcę kupić swój pierwszy samochód. Budżet osiągnie w sumie ok 11 tyś, więc na sam samochód zakładam do 9.5 tysiąca PLN, 10 tyś. jak będzie miał wymieniony rozrząd.
W tej cenie najsensowniejszym pomysłem wydał mi się focus mk1, benzyna 1.6, rocznik zapewne 2003. Priorytety? Auto ma się dobrze prowadzić, być w miarę możliwości tanie w utrzymaniu (natomiast LPG nie chcę, bo nie planuję nim jeździć bardzo dużo, więc cena 100 km nie jest aż tak decydująca - z drugiej strony silnik 1.8 odrzucam, bo niepotrzebnie tego spalania windować do góry nie chcę), pozwalać na wyprzedzenie kolumny samochodów bez stanu przedzawałowego.
Z tego co się zdążyłem zorientować do focus jest dobrym pomysłem, wizualnie nawet mi leży (najbardziej bym chciał zapolować na wersję trzydrzwiową, ale tych jest niestety mało).
W związku z tym mam kilka wstępnych pytań, a w kwietni albo maju pewnie poproszę Was o zerknięcie na jakieś oferty.
1. Wiem, że bywają problemy z rdzą - więc priorytetem będzie sprawdzenie czy nie pojawia się na aucie korozja. Słusznie? Gdzie najbardziej się przyglądać?
2. Silnik 1.6 - to już wiem. Ale czasem jest oznaczenie zetec, a czasem nie ma. Czy to są różne jednostki? Jak tak - to czym się różnią, i czy koniecznie szukać zeteca?
3. Czy poza ścieżką na stacji diagnostycznej jest wskazane zrobienie czegoś jeszcze w przypadku tego auta?
4. Ile mniej więcej kosztuje wymiana rozrządu?
5. czy słusznie zakładam, że w tej cenie lepiej wziąć 2003, niż polować na jakieś okazje z 2004 r.?
6. Jakie koła są domyślnie w focusach?
Z góry dzięki za pomoc, pewnie jeszcze przyjdzie mi coś do głowy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdr.