View Single Post
Stary 20-03-2014, 17:47   #5
pawelny
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Szarpie, dziwna reakcja na gaz, brak mocy - 1.8 TDCI

Cytat:

Głównym problemem z którym się borykam to wszechobecne szarpanie samochodu przy zmianie biegów (w szczególności - redukcji). Najbardziej dokuczliwe w jeździe po mieście, gdy obroty nie przekraczają 2500 obr/min. Myślę że może to być spowodowane niekiedy bardzo dziwną reakcją silnika na potencjometr gazu. Gdy silnik jest zimny, wszystko w porządku. Gdy osiągnie temp. roboczą też. Ale gdy dłużej pojeździmy po mieście zaczyna "świrować". Pierwszy objaw - opóźniona reakcja na gaz. Czasem jest tak, że dojeżdżając wolno przy wciśniętym sprzęgle do skrzyżowania (w sumie - tocząc się) postanowię nie zatrzymywać się całkowicie lecz gwałtownie przyśpieszyć, wciskam pedał gazu i z odpowiednim (standardowym) opóźnieniem puszczam sprzęgło, auto zachowuję się tak, jakbym w ogóle nie położył nogi na gaz. Niekiedy muszę silnik najpierw rozkręcić trzymając wciśnięty pedał gazu do podłogi przez ok 2-3 s. zanim mogę puścić sprzęgło.
Od niedawna jestem posiadaczem auta z tym silnikiem i mam dokładnie te same objawy (wręcz identyczne). Podejrzewałem potencjometr gazu ew. EGR. Przy okazji wizyty w warsztacie poprosiłem o sprawdzenie auta pod tym kątem. Ale podobno te objawy nie wystąpiły podczas jazdy testowej.
pawelny jest offline   Odpowiedź z Cytatem