Temat: [Focus 2004-2008] Wymiana koła pasowego wału dla laika
View Single Post
Stary 20-03-2014, 22:10   #1
karaoke1
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Wymiana koła pasowego wału dla laika

Cześć .. Operację którą opiszę wykona każdy samodzielnie kto ma choć znikome pojęcie o mechanice. Objawy usterki to grzechotanie napinacza paska klinowego.
Co potrzebujemy...
Lewarek, klucz do kół, kliny pod koła, mała "breszka" nasadka nr 19 śrubokręty, podstawowe klucze płaskie/oczkowe nr 8/10. Lakier do paznokci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Autem udajemy się do pobliskiego warsztatu wulkanizacyjnego gdzie skorzystamy z uprzejmości właściciela i pożyczymy na chwilkę klucz pneumatyczny.
1.) podnosimy maskę i przy pomocy "breszki" zapierając o łapę silnika luzujemy napinacz i blokujemy go śrubką wsuwając ją w specjalny otwór w obudowie napinacza. ściągamy pasek klinowy
2.) Lewarujemy auto i ściągamy koło od strony pasażera, pamiętajcie o ręcznym i podłożeniu coś pod koła. )d strony zderzaka i błotnika odkręcamy plastikowe nadkole które po odchyleniu da nam dostęp do koła pasowego.
3.) Dzięki pożyczonemu kluczowi z nasadką 19 praktycznie bezboleśnie odkręcamy koło pasowe.
4.) Ja kupiłem wraz z kołem nową śrubę (20zł) którą całą wymalowałem różowym lakierem do paznokci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pneumatyk na przykręcanie i koło pasowe na miejscu (zwróćcie uwagę że koło ma wcięcie i wchodzi tylko w jednej pozycji na wał)
5.) Zakładamy pasek i odblokowujemy napinacz. Odpalamy i patrzymy czy wszystko ok...
6.) Przykręcamy nadkole i zakładamy koło
Całość zajęła mi ok 35 min
Koło pasowe 160zł, nakrętka 20zł pasek klinowy 49zł użyczenie klucza 10zł
6.) Cisza po odpaleniu silnika BEZCENNA
We warsztacie wołali od 80 do 100zł za wymianę
Pozdrawiam
karaoke1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem