1.8 Duratec znikający olej
Witam,
Na wstępnie chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post - wcześniej udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytania/problemy, jednakże problem który mnie spotkał teraz wydaje się być trudniejszy.
Jestem właścicielem forda focusa od 2 miesięcy. Do tej pory nie było z autem większych problemów. Tydzień temu zdecydowałem się na montaż instalacji LPG z racji ilości kilometrów przeze mnie pokonywanych i w tym momencie zaczął się problem. W dniu dzisiejszym (po tygodniu jazdy) postanowiłem sprawdzić poziom oleju w silniku - po sprawdzeniu okazało się, że stan oleju na bagnecie jest minimalny (po przejechaniu 2000 km - 1000 km na Pb i 1000 km na LPG). Dolałem trochę oleju tak, żeby zwiększyć jego poziom. Po przejechaniu kolejnych 150 km i sprawdzeniu stanu na bagnecie okazało się, że znów jest stan minimalny. Tym razem po dolaniu większej ilości oleju (wskazanie na bagnecie nie było maksymalne) zapaliła się kontrolka dot. usterki silnika. Sprawdziłem kod błędu u mechanika i okazało się, że jest to błąd związany z katalizatorem. Kolejna próba sprawdzenia oleju (przed godziną) wykazała, że bagnet jest prawie nie "pobrudzony" olejem.
Dodam, że nigdzie w silniku jak i pod nim nie ma śladu wycieku oleju, samochód nie dymi i ma moc. Nie wiem co mam o tym sądzić, z jednej strony na bagnecie jest wskazanie o stanie minimalnym, a z drugiej po dolaniu błąd związany z katalizatorem. Proszę o podpowiedź, co mógłbym zrobić, żeby naprawić tą usterkę.
Olej, który jest obecnie w silniku 5w30 (pełen syntetyk).
Proszę o pomoc.
|