Cytat:
|
1. Zauwazylem ze tylne kola sa pochylone mniej wiecej w ten sposob /\ czy to normalne w tym aucie? czy musze jechac ustawiac jakies geometrie itd?
|
Jak najbardziej mogą być tak pochylone i wcale nie musi to oznaczać, że masz źle ustawiona geometrię. Pochylenie ujemne (tzw. negatyw) stosuje się chyba w większości aut z wielowahaczowym zawieszeniem. Oczywiście kąt PK (pochylenia koła) musi zawierać się w granicach pewnej tolerancji. Jeśli nie będzie ona zachowana i kółka będą się rozjeżdżały za mocno to wtedy będzie raczej potrzeba ingerencji w zawieszenie, aby usunąć przyczynę zbyt dużego pochylenia kół. Dla świętego spokoju proponuję podjechać do dobrego warsztatu, który sprawdzi i w razie konieczności skoryguje ustawienie (o ile będzie to możliwe). Tym bardziej, że nie kosztuje to zbyt wiele.
Cytat:
|
2. podczas jazdy okolo 110km/h na drodze otwartej gdy wystepuja podmuchy boczne wiatru musze lekko korygowac auto, na zakretach trzyma sie bardzo dobrze. na prostej drodze nie sciaga auta. podobne objawy mam na koleinach gdy wjade np prawym kolem w koleine to automatycznie kierowncia sie skreca w ta strone i musze ja skorygowac. nie jest to jakos szczegolnie uciazliwe ale jest i nie wiem czy to normalny objaw.
|
Boczne podmuchy wiatru będą odczuwalne chyba w każdym samochodzie - w jednym bardziej, w innym mniej, ale zawsze bądą. Nie wiem na jakich "kapciach" jeździsz - generalnie im szersze tym gorzej będzie się auto prowadziło w koleinach. Pisząc krótko - to wszystko, co opisujesz w pkt.2 uznałbym za normalne.