Temat: [C-MAX 2007-2010] Dopalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 26-03-2014, 15:15   #133
lsulima
FCP member

Imię: Łukasz
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Dopalanie filtra DPF

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy dopalaniu to akurat wcale oleju nie przybywa... No chyba, że ktoś ma całkiem "dziurawe" pierścienie na tłokach...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale wtedy to dopalanie DPF pomoże tyle, co umarłemu kadzidło.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli wymiana oleju po "dopalaniu" może być uzasadniona tylko wcześniejszym istotnym zwiększeniem jego poziomu. Zmiana oleju z tytułu samego wypalania to bzdura.
Moje doświadczenie z Focusem z silnikiem 2.0l który miał tzw mokry DPF potwierdzają, że jak DPF z jakiegoś powodu się nie dopalił i prób dopalania jest wiele to paliwa w oleju przybywa bardzo szybko. Nie wiem jaka jest mechanika powstawania tego zjawiska, którędy to paliwo dostaje się do oleju ale tak naprawdę jest. A nie zaliczyłbym tego silnika do przesadnie zużytych, przy 20 st mrozach odpalał bez problemów.
Olej się rozrzedza i wypływa każdą możliwą szczeliną i uszczelniaczem... Po wymianie czujnika ciśnienia różnicowego olej zatrzymał się na stałym poziomie.
Czy ktoś wie jaka różnica ciśnienia uznawana jest za graniczą dla DPFa? W tej chwili wspomniany wcześniej Focus przy 3000 obr ma 60- 65kPa. Wydaje mi się że to bardzo dużo...
lsulima jest offline   Odpowiedź z Cytatem