View Single Post
Stary 31-03-2014, 23:13   #91
ffocus1971
ford::amateur

Model: focus mk1
Silnik: 1600
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Centralnym zamek na mrozie - dziwne objawy

Witam wszystkich.
Pojawiłem się na forum powodowany problemem z centralnym zamkiem , który zaczął żyć swoim życiem.Losowe działanie z pilota a w ostatniej fazie miałem możliwość tylko otwarcia pilotem.Czasami zamek potrafił się sam otworzyć po zamknięciu.
Po przeczytaniu większości waszych postów dotyczących centralego zamka postanowiłem coś z tym zrobić , zacząłem od osławionych czerwonych gumek które usunałem ze wszystkich zamków jednak to nic nie dało (zamek dalej działał jak chciał). W mojej ocenie te gumki nie mają wpływu na dziłanie zamka.
Zaznaczam ,że większość problemów z zamkiem nasila się w niższych temperaturach.
Skoro poświęciłem tyle pracy na rozebranie i złożenie wszystkich drzwi a problem nie był rozwiazany , zawziąłem się i poszedłem dalej.
Problem rozwiązałem i myślę ,że za większość waszych kłopotów z centralnym zamkiem odpowiada przekaźnik w sterowniku centralnego zamka.
Po wymianie tego przekaźnika zamek działa jak nowy i otwiera sie i zamyka 100 na 100 razy.(zdjecie rozebranego sterownika i zaznaczony przekaźnik w załączniku)
Może info komuś się przyda.
Pozdrawiam.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20140328_110953.jpg (90.2 KB, 273 wyświetleń)
ffocus1971 jest offline   Odpowiedź z Cytatem