Temat: [Mondeo 2007-2014] Klekot i szarpanie 1.8 TDCI 100KM
View Single Post
Stary 02-04-2014, 19:24   #1
jacob.eat.world
ford::beginner

Imię: Jakub
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Klekot i szarpanie 1.8 TDCI 100KM

Witam

Od miesiąca jesteśmy z Żoną posiadaczami Forda Mondeo MK4 1.8 TDCI 100KM z 2009r. Od pewnego czasu irytującym problem stał się klekot(stukanie, drgania) i szarpanie silnika.
Gdy silnik jest zimny jest idealnie, silnik pracuje cichutko, równo. Wystarczy tylko, że choć trochę się rozgrzeje, w zakresie 1300-1800 obr. zaczyna się problem. Każde delikatne nawet dodanie gazu wiąże się z klekotem jakbym posiadał 30-letniego merca po taxie, a nie ledwo co 5-letni samochód z przebiegiem 69000.
Dodatkowo na pierwszych 3 biegach wyczuwalne jest delikatne szarpanie gdy auto porusza się ze stałą prędkością.
Odwiedziłem już dwóch mechaników w tym jednego specjalizującego się w dieslach. Diagnoza albo egr albo wtryski. Po obejrzeniu zaworu EGR wyszło że był już zaślepiony(dodam że autko zdaniem poprzedniego właściciela było serwisowane tylko w ASO - a oni podobno nie zaślepiają), padło więc podejrzenie na wtryskiwacze.
Jeśli zaś chodzi o wtryski to mój silnik działa na siemensach co stanowi znaczny problem. Gdy przycisnę mocniej auto powyżej 2000 obr. zbiera się bardzo dobrze, silnik pracuje już równo i nie słychać żadnego klekotu.
Dzwoniłem do ASO i sugerowano, że może to być problem z przepływomierzem, bo raczej w tak młodym aucie nie występują problemy z wtryskami.

Proszę o podpowiedź co może mojemu Fordowi dolegać.
jacob.eat.world jest offline   Odpowiedź z Cytatem