Temat: [C-MAX 2003-2007] 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
View Single Post
Stary 03-04-2014, 12:28   #52
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Panowie, tak czytam wasze opisy i tak analizuje że wy to nie macie wcale problemu, ja mam swojego c-maxa nie cały miesiąc i wszystko było by ok jak by nie ten nie szczęsny olej. Piszecie że bierze wam 1-2l na 1000 jak bym był szczęśliwy, choć pewnie tez by mnie to zastanawiało dlaczego tyle jak powinien 0,5.
Ale od początku. Jak kupiłem samochód przejechał on od razu 160km, samochód przestał 4 dni prawie bez jazdy, odstawiłem do mechanika - znajomego każdy samochód u niego robię- wymienił olej filtry i jeszcze kilka rzeczy sprawdził. Wszystko było git. następnego dnia wieczorem go odebrałem, mechanik powiedział że dziwnie śmierdzi z rury, lekki dym i sadza która czasem zostawia. Diagnoza może być uszkodzona sonda lambda, to efekt tej sadzy, ale może też auto dużo stało i trzeba go teraz przepalić. dojechałem do domu robiąc około 40 km, włączyła się kontrolna silnika, telefon i za dwie godziny byłem z powrotem ciemna noc,podłączamy do komputera, czujnik recerkulacji spalin. Nie ciekawie, ale związane jest z tym smrodem pewnie bierze olej, stąd ten błąd. Ale wykasowałem błąd i do domu.
Pojeździłem 4dni dziwnie silnik zaczął brzęczeć myślałem że alternator, ale odstawiłem samochód po 3km do garażu i myśle. sprawdzam olej suchy bagnet.to wlałem 1l nie zastanawiając się, zapalam samochód zrobił się cicho, wiadomo napinasz łańcuch rozrządu nie ma dobrego smarowania i klekotał. wieczorem zacząłem wlewać olej i też zgłupiałem 2l i dalej suchy bagnet. Naczytałem się na tym forum aż mnie głowa bolała. Każdy inaczej opisuje. samochód od momentu wyjazdu od mechanika zrobił 300km a ja wlałem już 3-4l oleju, za dużo jak dla mnie ale kopci i przy wyprzedzaniu migiełka się robi. Odstawiłem do mechanika spuścił olej który był w silniku i zalał inny syntetyk 15/50 troche się uspokoiło ale nie na wiele zamiast na 100km 1l oleju to na 150km 1l oleju. Więc problem jest dużo. W następnym tygodniu odstawiam do mechanika i się okaże konkretnie co.

Choć już teraz wiem że na 100% będą wymieniane uszczelniacze trzonków zaworów. Ciśnienie w cylindrach jeszcze nie było sprawdzane ale przed rozebraniem silnika zapewne będzie.

Jeśli chodzi o inne fakty, kontrolna silnika zapaliła mi się jeszcze kilka razy zawsze ten sam błąd ze spalinami, silnik chodzi równo, jak na ssaniu tak i na rozgrzanym silniku, przyśpiesza bez problemu, zrywny że aż miło, nie szarpie nie dusi się, równo pracuje, tylko ten olej.

Ciekawostka jest jeszcze jedna, za pewnie większość z użytkowników nie wie, ale nasze silniki są wyposażone w aluminiowy blok silnika i głowicę, która lubi też pękać, ale tu były jeszcze inne objawy, jak olej zmieszany z borygo, lub spalałby płyn chłodniczy a u mnie to nie występuje.

Może zanim naprawie auto macie po tym referacie jakieś dodatkowe spostrzeżenia?

Pozdrawiam
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem