Temat: [C-MAX 2003-2007] 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
View Single Post
Stary 03-04-2014, 19:19   #55
wint
ford::beginner

Imię: Wojciech
Model: C-MAX
Silnik: 1.8
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Ja kupiłem samochód miesiąc temu. Przejechałem trasę ok 200 km i od razu pojechałem wymienić olej i filtr. Po wylaniu wyglądało na to że ilość oleju jest odpowiednia zwłaszcza, że na miarce pokazywał powyżej minimum. Nie wiem jaki był wlany wcześniej (teoretycznie 5w30). Zalałem Castrolem 5W30, miarka pokazywała nieco powyżej minimum. Następnego dnia wstawiłem do mechanika żeby ustawił zawory bo klekotały i zrobił hamulce - okazało się tarcze do wymiany i 5 szklanek trzeba było dokupić - koszt 1800 zł. Po wymianie szklanek podobno olej był uzupełniony na stan.
Odebrałem samochód i pojechałem w trasę 600km a potem jeszcze kilka kilka drobniejszych przejazdów...nim przejechałem 1000 km sprawdziłem olej bagnet suchy, kupiłem litr Castrola....wlałem bagnet nadal suchy(minimalnie zawilgotniał koniec) Pojechałem do mechanika, spuściliśmy olej - wyglądał już na bardzo mocno przepracowany, było ok 3 litry. Teraz mam 10W40, przejechałem ok 150 km i jeszcze olej jest ale teraz sprawdzam codziennie bo niby nie dymi...
wint jest offline   Odpowiedź z Cytatem