Dziwny dźwięk na wolnych obrotach
Witajcie.
Chcę się doradzić Was w pewnej kwestii.
Otóż w moim TD na wolnych obrotach dość często słychać metaliczne rzężenie/chrobotanie z okolic skrzyni biegów, (a raz na jakiś czas podczas jazdy wibruje lewarek zmiany biegów). Dzieje się to na luzie, na wciśniętym sprzęgle lub na wciśniętym sprzęgle + wbitym biegu. Wystarczy np lekko zacząć ruszać, stanąć pod górkę lub lewarek ustawić tak jakby chciało się wbić bieg bez sprzęgła - wtedy robi się cichutko (oczywiście poza klekotem).
Auto ma tę wadę od początku, tzn od 3 lat i jakiś 100kkm. Mechanik obstawił na padające sprzęgło. Pod maskę zawitał cały zestaw firmy LuK. Sprężynki w tarczy miały luz, tarcza dość cienka, a wysprzeglik sam się rozpadł.
Nastąpiła poprawa na jakieś pół roku, chociaż czasami hałas się pojawiał.
Następnie pod nóż poszła poduszka skrzyni biegów, która była wyrwana. Wymieniłem na FEBI-ego. Do tego poszedł świeży olej do skrzyni biegów FEBI, ale z normą forda wg instrukcji obsługi + preparat LiquiMolly polepszający zmianę biegów i regenerujący skrzynie.
Efekt jest taki, że sprzęgło chodzi bardzo lekko, a biegi daje się wbijać jednym palcem, jednak coś nadal hałasuje.
Ostatnio dopatrzyłem się, że górna poduszka skrzyni biegów jest przykręcona inaczej niż była przed wymianą sprzęgła.
Co sądzicie o regulacji silnika na poduszkach? Mi ten dźwięk przypomina coś jakby delikatnie próbować wbijać bieg bez sprzęgła - może silnik jest źle ustawiony i napiera na ten wybierak biegów? Jak myślicie?
Pilnować będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina Twa potrzebuje go niezmiernie, a wymiany oleju pilnować będziesz bardziej, niźli wierności kobiałki Twej. Lepsza bowiem niewierność małżeńska, niźli w dieslu Twoim malutka usterka
|