Cytat:
no no.... nie żebym się czepiał, ale średnią to kolega ma jak w F1, z tego by wynikało że 200kmh prawie nie schodziło z licznika, a z tego z kolei wynika ,że kolego ma pewnie dwie "turbinki kowalskiego" , 1 "magnetyzer" i co najmniej 1,5l "ceramizera" w oleju , że przy takich prędkościach tylko 8,5 l/100. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
zgadzam się z przedmówcą, chyba kolega
grafiq inaczej ujmuje pojęcie prędkości średniej.
Jeżdżąc bardzo często przez całe Niemcy z południa na północ (Kufstein-Kołbaskowo, dystans ok. 850km) udało mi się któregoś razu osiągnąć średnią 140,8 km/h. Aby to osiągnąć, uwzględniając postoje na tankowanie, miejscami ograniczenia prędkości, wzmożony ruch itp, leciałem
non stop w przedziale 180km/h - 200 km/h (licznikowe) poza sytuacjami wyżej wymienionymi. Spalanie wówczas w okolicach 13 litrów LPG (bez klimy)
Moim zdaniem prędkość średnia na odcinku 900km na poziomie 130 km/h przy jeździe 150 km/h jest absolutnie nierealna.
Jak kolego
grafiq obliczyłbyś realną średnią prędkość z jazdy "poniżej 140 km/h nie schodziliśmy", to byś się zdziwił że wyszło ok 100-110 km/h. Tak mi się wydaje.
Natomiast co do spalania to ogólnie mam wrażenie że Mondki są paliwożerne. Rodzice mają okularnika W210 2 litry benzyna i przy spokojnej jeździe (autostrada, 140-150 km/h) spala 7,5-7,7 l/100 km, a przy nieco szybszej (prędkość przelotowa 160-170 km/h w RFN) wychodzi im 8,5 l/100.