Odp: słabo działająca klimatyzacja
Witam wszystkich forumowiczów, podobnie jak wy też walczę z klimatyzacją, po diagnozie vagiem ma tylko jeden błąd 01596 - Motor for Outside/Recirculated Air Flap (V154), 35-00, innych nie ma, po skasowaniu go powraca jak bumerang, klimatyzacja tydzień temu sprawdzona pod względem szczelności i nabita, uruchamia się, wentylatory działają, podobno wszystko ok, spec kazał mi pojeździć na włączonej klimie bo ponoć mogła być zastojała ale siła chłodzenia wydawała mi się kiepska, dzisiaj podjechałem do niego jeszcze raz by sprawdził temperaturę wychodzącą z nawiewów i po ustawieniu klimy na LO przód i tył ( mam klimatronic jednostrefowy ) włączeniu wentylatora na max temperatura z nawiewów wyniosła 24 stopnie, majster lekko zmarszczył czoło i zaczął sprawdzać ciśnienie na króćcach od klimy wyniki na załączonym foto, klimatyzacja była włączona. Proszę o info czy wyniki które pokazuje jego urządzenie wskazują na słabą wydajność kompresora, bo taką postawił diagnozę. Dodam że przy wyłączeniu klimatyzacji i ustawieniu ciśnień na równo po niskim i wysokim, włączyłem ponownie klimatyzację i ciśnienia pokazało następujące po niskim 3 bary, po wysokim doszło do 7 bar, potem zaczęło schodzić po wysokim do 5 bar i tak już zostało. Przewody te za wentylatorami gruby był letni, cienki trochę cieplejszy, z kratek w środku nadal leciało letnie powietrze. Co myślicie o takim stanie rzeczy, czy kompresor do wymiany?
|