Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
Witam ponownie.
Dziś otrzymałem informację o stanie mojego silnika.
informacja dla tych którzy nie śledzą od początku mojego wątku, silnik na 150km bierze 1l oleju. masakra innym na 1000km 0,5l oleju.
Diagnoza silnika.
Wymiana uszczelniaczy i całkowity remont głowicy, docieranie zaworów czyszczenie, nie wiem czy tez planowanie głowicy ale o tym nic nie wspomniano.
Uszkodzona była uszczelka pod pokrywą zaworów, ale to wina jakiegoś mechanika który nie wstawił nowej tylko na silikon zamontował starą. no comment.
w naszych fordach są kiepskie pierścienie zbierające olej, jakiś dziwny wymysł ich konstrukcji. u mnie podobno po wyjęciu tłoka i włożeniu ich do cylindra od razu wpadły więc nic nie zbierały, drugi i trzeci tłok takie miał pierścienie, przez nie olej przelewał się do komory spalania.
Pierścienie w tych silnikach to jakaś konstrukcyjna porażka, są kiepskiej jakości .
Tyle diagnozy na dziś, w następnym tygodniu odbieram samochód, więc ma być zrobiony.
Zawór EGR zawalony sadzą dlatego wyskakiwał jego błąd oczyszczą i jak będzie działał to jakiś czas wytrzyma.
Trochę jestem w szoku, ale trudno silnik będzie zrobiony, paka zdrowa więc da się jeździć, gorzej jak bym hamował jak Fred Flintstone...
|