View Single Post
Stary 12-04-2014, 12:43   #10
ulmar
Zablokowany

Imię: mariusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Mondeo mk4 Titanium X - 2.5T - warto ?

W ostatnich latach odbywa się wielka kampania pro-benzynowa sponsorowana przez wielkie firmy petrochemiczne. Wszyscy piszą jakie to auto benzynowe jest cudowne i oszczędne. Ludziom da się wmówić wszystko. Ja przez 10 lat jeździłem benzyną a od dwóch lat śmigam dieslem i wiesz co zauważyłem. Że spadłem ze zużyciem z poziomu 7,8 l/100(Pb) do 5.4 l/100(ON). Do auta nie dołożyłem złotówki poza zakupem wycieraczek no i hamulców i płynów eksploatacytjnych. Przejeździłem 30 tys km zaoszczędziłem na kosztach paliwa ok 4 tys zł. Po kolejnym roku zaoszczędzę kolejne 2 tysiaki. Tak jak światła przez cały rok miały nam dać bezpieczeństwo a dają tylko zyski firmom petrochemicznym tak samo promowanie benzyny daje większe zyski tym firmom. Ale mnóstwo ludzi daje się złapać na te triki. I co i są szczęśliwi. Że płacą znacznie więcej za coś co mogliby mieć za znacznie mniej. Czysta socjotechnika

Benzyna opłaca się tylko wtedy jeśli robisz naprawdę krótkie trasy 2-3 kilometry. Od 3-7 km jest już równo. Wszystko powyżej to już oszczędzasz na ON.

Ostatnio edytowane przez ulmar ; 12-04-2014 o 12:47
ulmar jest offline