View Single Post
Stary 14-04-2014, 08:56   #160
mefkm
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MK4 Titanium aut.
Silnik: Duratorq 2.0L 143PS
Rocznik: 09.2008
Domyślnie Odp: Oszustwa na podatku VAT w autach z impotrtu !!!!!!

ale to jakies bzdury są, czemu urząd w PL chciałby historię sprzedażową auta - który z komisów ujawni pochodzenie auta (tajemnica handlowa - chyba, że sąd przymusi) czy tez pochwali się jaki otrzymuje zysk (dostarczając fakturę zakupu - chyba, że to był rozbitek i trzeba było włożyć kasę w jego zreperowanie, ale nawet to kto ujawni dane)

to tak jakby w sklepie żądać faktury zakupu z hurtowni - aby sobie sprawdzić jaki narzut robi sprzedawca

ja kupiłem auto w komiesie w PL, który to auto kupił w komisie z niemiec - a ten z kolei kupił to auto na aukcji firmy leasingowej z holandii
w urzedzie dostarczyłem tylko fakturę vat-marża od PL komisu i żadnego problemu (w US nie maja narzędzi żeby sprawdzić czy auto ma opłacony vat - chciałem sie poddać dobrowolnie egzekucji podatkowej, aby przy ewentualnym wałku na vacie w sądzie odzyskać pieniądze od sprzedawcy)

kolejne auto kupiłem jakieś 3 tygodnie temu też na fakturę vat-marża i na tej podstawie zarejestrowałem auto (warunkowo, bo jeszcze nie miałem potwierdzenia opłaty akcyzy - ale po dostarczeniu brakującego dokumentu dostałem już stały dowód rej.)

oczywiście w obu przypadkach posiadałem pozostałe dokumenty - opłaty celne, briefy, tłumaczenia - jakim prawem pani w okienku wydziału komunikacji może odemnie zażądać opłacenia vatu - ludzie pomyślcie trochę (jedynie co może zażądać to opłacenie podatku PCC, ale jeśli kupujecie od firmy to z podatku PCC jesteście zwolnieni i nie ma tu mowy o żadnym vacie - tego może tylko zażądać US)

Ostatnio edytowane przez mefkm ; 14-04-2014 o 09:04
mefkm jest offline   Odpowiedź z Cytatem