View Single Post
Stary 21-04-2014, 16:54   #1469
ryhub
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: Ford Mondeo 1.8 SCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Hałasujący napinacz paska klinowego - wymienić cały napinacz czy tylko te kółko?

Cytat:
Napisał picio_18 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
załącz klime i posłuchaj czy to stukanie staje sie mocniejsze, być może napinacz który kupiłeś jest uszkodzony, jak poświecisz latarką to widać dokładnie drgania uszkodzonego napinacza
stukotanie jest zdecydowanie głośniejsze jak silnik jest zimny i nie ma znaczenia czy jade na światłach czy nie, z klimą czy bez - zawsze takie same.

Wczoraj dodatkowo zauważyłem że wydobywa się jeszcze jakiś dziwny dzwięk a dokładnie mówiąc jakieś "buczenie" z okolic alternatora tak jakby coś z elektroniki buczało czy rezonansowało (podobne odgłosy sa jak się telefon komórkowy odbiera w rejonie radia). Odgłos ten jest co jakiś czas i też nie zawsze. Odgos jest słyszalny do momentu jak silnik się nagrzeje - poźniej już go niesłyszałem.

Dziś jeszcze raz zdjołem osłone z silnika i od góry przyjzałem się rolką i alternatorze - ogólnie nie widać żadnych drgań itp - aczkolwiek nie wiem jak jest podczas dodawania gazu bo niestety brak drugiej osoby żeby mógł mi pomoc (a własnie podczas dodawania gazu pojawiają sie stuki).

Boje się ze bez wizyty u mechanika sie nieobędzie, jako że mieszkam w KRK powiedzcie mi czy mechanik ABC Focus przy al. 29 listopada polecacie?
A może jakiś inny znawca Fordów?

pozdrawiam
ryhub jest offline   Odpowiedź z Cytatem