View Single Post
Stary 22-04-2014, 17:19   #1
Mishot
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 (109KM)
Rocznik: 2006
Unhappy Połowicznie wycięty DPF czy czujnik temp?

Witam szanownych kolegów,
otóż kilka miesięcy temu nabyłem ten cud techniki i elektroniki, z wyciętym DPF
i pojawia się problem następujący:

po zaparkowaniu, po jeździe(bez znaczenia czy to 4km czy 40km) słyszę że pracuje wentylator chłodnicy(różnie, czasem tylko pierwszy bieg, czasem drugi -pracuje po zgaszeniu silnika jakąś chwilę).

A czasem w ogóle! [Od razu piszę, że klima wyłączona, cały czas]

Na początku szukałem usterki po stronie czujnika temperatury wody, który znajduje się w termostacie -wygląda że jest wszystko OK, wskazówka standardowo na przed 90*C i tu pierwsze pytanie:

Czy jest jeszcze, gdzieś jakiś, czujnik temperatury do wentylatora?

Ten z termostatu po podpięciu potencjometru zmieniał mi wartości w zegarach i "ELM327", ale wentylatora nie uruchomił (zgaszony silnik).

Wyczytałem, że komputer, uruchamia wentylator żeby obciążyć silnik, podczas czyszczenia DPF -no ale ja go mam nie mieć.
FORScanem sprawdziłem, że ~80km temu chciał czyścić DPF, no i co jakiś czas widzę błąd DPF(jeśli trzeba to odczytam jaki dokładnie), czy to znaczy że fizycznie wywalili DPF i po sprawie?

Oleju mam na MAX(od kiedy go kupiłem) -nie wiem czy przybywa, nie wygląda na to.

Może ktoś sprawdzić/wie jak to wygląda w sofcie zmodyfikowanym(zakładam że są różne modyfikacje)?

I dręczy mnie jeszcze jedno pytanie, co robią z przewodem(metalowy) doprowadzającym paliwo do DPF(a może to ten płyn do DPF)?

Piszcie, pytajcie(o wróżby nie proszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ), bo ja już mam mętlik w głowie, nie wiem czy to uszkodzony czujnik temp od wentylatora, czy DPF.
Mishot jest offline   Odpowiedź z Cytatem