View Single Post
Stary 24-04-2014, 13:55   #11
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Gaz a katalizator

Cytat:
Napisał dell47 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stwierdził że katalizator po czym Pan Ficek podłączył komputer i przejechaliśmy się autem. Komp nie wykazał, że jest jakiś problem.
ależ ja wiem jak to wygląda, obu Piotrków znam osobiście ( zdarza mi się stroić dla nich auta ) wiem też że kwestie błędów z katem zazwyczaj bywają spowodowane nie do końca właściwą dawką w całym zakresie obciążeń.
Można odczytać zamrożone ramki i sprawdzić w jakim momencie auto zarejestrowało błąd i takim momentom przyjrzeć się szczególnie uważnie.

Co do oleju - weź pod uwagę, że jeżdżąc na benzynie jakaś jej część dostaje się do oleju, na gazie nie ma takiej możliwości. Stąd na benzynie mogło nie ubywać oleju ( a tak naprawdę ubywało, ale ubytki były niewidoczne z powodu domieszki benzyny ) a na gazie tej domieszki nie ma i masz ubytki.

Silnik masz 1.4 w niemałym aucie, opisujesz jednostajną jazdę z prędkością około 160 km/h co wymaga od tegoż silniczka dość wysokich obrotów, więc warto zainwestować w lepszy olej, skoro auto jest w ten sposób użytkowane.
Struna jest offline   Odpowiedź z Cytatem